De daling van de hoeveelheid goederen die over de Rijn worden vervoerd, heeft zich ook in de eerste helft van 2024 doorgezet. De binnenvaart op de Donau groeide juist, in veel landen zelfs met dubbele cijfers. Dat is te lezen in het vorige week verschenen Marktinzicht Bulletin, van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR).
Het vrachtvervoer over de gehele Rijn (van Bazel tot de Noordzee) kwam in de eerste zes maanden van 2024 uit op 143,1 miljoen ton. Een jaar eerder was dat 145,3 miljoen ton. Dit komt neer op een daling van 1,5 procent.
De transportprestatie viel nog wat slechter uit. Die was met 31.092 miljard tonkilometer 2,6 procent lager. Op de Donau was de transportprestatie 13.893 miljard tonkilometer. Dat was maar liefst 18,4 procent meer dan in de eerste helft van 2023.
Kolen is grootste boosdoener
De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang op de Rijn moet gezocht worden in het vervoer van droge bulk. Dat nam met 7,8 procent af, naar 63,3 miljoen ton. Twee goederensegmenten zijn daar verantwoordelijk voor: kolen en zand, grind en bouwmaterialen. Het vervoer van kolen toonde in 2022 nog een onverwachte opwaartse trend als gevolg van de energiecrisis, maar daarna zette de al in 2013 ingezette daling door. In het eerste half jaar van 2024 werd ruim een kwart minder kolen vervoerd. Van zand, grind en andere bouwmaterialen ging bijna een tiende minder per schip.
Het containervervoer liep ook licht terug. Hier werd 1,3 procent minder vervoerd. Het totaal kwam uit op 14,6 miljoen ton.
Bij vloeibare bulk steeg het vervoersvolume juist wel. De plus van 5,4 procent zorgde voor een halfjaarstotaal van 55,6 miljoen. Dat was voornamelijk te danken aan chemicaliën en aardolieproducten.
De Donau laat een compleet ander beeld zien dan de Rijn. De meeste Donaulanden noteerden in de eerste helft van 2024 een dubbel groeicijfer van de vervoersvraag. Dat hing volgens de CCR vooral samen met de hoger uitgevallen oogstresultaten. In de twee grootste Donaulanden, Roemenië en Bulgarije, steeg de vervoersvraag met respectievelijk 21,5 en 33,9 procent.
Meer overgeslagen op Bovenrijn
De vraag naar scheepsruimte op de Rijn laat al jaren een daling zien. Dat eerste halfjaar van 2024 is met 1,5 procent lager dan de twee jaren ervoor. Sinds 2021 is de totale daling meer dan 10 procent: ruim 16 miljoen ton.
Toch ziet de CCR lichtpuntjes: “Hoewel de halfjaarlijkse hoeveelheden in 2024 lager waren dan in 2023, kan er een herstel van het vervoer over de Rijn worden waargenomen. De watergebonden overslag in de belangrijkste havens aan de Bovenrijn laten dan ook in de eerste zes maanden van 2024 een stijgende lijn zien, na een dip aan het einde van 2023. Deze opwaartse trend zette zich ook voort in het derde kwartaal van 2024 en wijst op een herstel van het vervoer over de Rijn in de loop van 2024.”
Lagere vrachtprijzen
Ook de vrachtprijzen voor het vervoer van alle soorten goederen liepen op de Rijn terug in de eerste helft van 2024. “Dit was met name het geval in het vervoer van droge lading en in mindere mate bij vloeibare bulk en het vervoer van containers”, aldus de CCR.
De gemiddelde brandstofprijzen in de binnenvaart daalden in de eerste zes maanden van 2024. Voor 2025 rekent de CCR met een verdere daling van de brandstof- en olieprijzen verwacht.