- Advertentie -
- Advertentie -
HomeIdeale locatie komt niet beschikbaar voor Almeerse HOGE-redders

Ideale locatie komt niet beschikbaar voor Almeerse HOGE-redders

- Advertentie -

Delen

De Almeerse Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) wil een leegstand pand aan de Silokade in Almere ombouwen tot reddingstation. Het Waterschap Zuiderzeeland geeft er geen vergunning voor, omdat het de locatie voor de eigen kerntaken nodig heeft.

Waterschap Zuiderzeeland houdt na het aflopen van het huurcontract met de vorige huurder vast aan een moratorium op de grond. Dit houdt in dat er geen nieuwe overeenkomst kan worden gesloten. Ook niet voor een vrijwillige hulporganisatie die 24/7 hulpverlening op het water uitvoert en vanaf de beoogde locatie de dekking op het water zou kunnen verbeteren.

Noodhulp

Hulporganisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) richt zich op het ondersteunen van watersporters en de binnenvaart in de regio Midden-Nederland, op het Markermeer en het IJmeer. Pech- en sleephulp vallen daar niet onder.

“Vanuit onze locatie in De Blocq van Kuffeler bieden wij gespecialiseerde medische hulp en noodhulp met onze snelle reddingsboten”, vertelt Edwin Amse, voorzitter van de vereniging. Dat zijn de Savior en de Sar 502. “De boten zijn uitgerust voor snelle interventie en zorgen ervoor dat wij snel en efficiënt hulp kunnen bieden in geval van nood op het water.”

Amse vindt het onbegrijpelijk dat HOGE niet op de ideale locatie aan de Silokade terecht kan. “We hebben alle moeite gedaan om deze huisvestiging zorgvuldig en in goed overleg te regelen. De huidige huurder, Stichting Eduvier, was bereid het pand voor mei over te dragen. De tijd dringt. Maar Waterschap Zuiderzeeland blokkeert alles. Er wordt alleen gekeken naar procedures, niet naar de levens die we kunnen redden. Wij vullen met deze locatie een blinde vlek op door delen van het gebied sneller te kunnen bereiken.”

Geen vaste huisvesting

Tot overmaat van ramp eist Waterschap Zuiderzeeland dat het pand wordt gesloopt en het perceel kaal wordt opgeleverd. Het gebouw heeft een ideale ligging aan het water met steigers en een boothelling. Nu moet de hulporganisatie noodgedwongen gebruikmaken van tijdelijke ligplaatsen in de jachthaven voor de reddingsvaartuigen Savior en Sar 502. “De inzetbaarheid blijft zo onder druk staan”, stelt Amse. “Het voordeel van een eigen pand is directe hulpverlening op de wal bij onderkoeling en stalling van het materiaal dat nu altijd in de auto moet worden meegenomen.”

De Kustwacht en Veiligheidsregio Flevoland hebben eerder al uitgesproken dat de aanwezigheid van HOGE een belangrijke rol speelt voor de veiligheid op het water. “Maar ondanks deze steun kiest Waterschap Zuiderzeeland voor bureaucratie boven veiligheid”, klaagt Amse. HOGE is een petitie gestart: www.reddingstationhoge.petities.nl.

Langere aanvaartijd

In de zomer wordt het vaarwater druk gebruikt door de watersport, daarnaast ligt De Blocq van Kuffeler aan de druk bevaren vaarroute Amsterdam-Lelystad voor de beroepsvaart. Voor de huidige reddingsstations is er nabij het Buiten-IJ een blinde vlek in de dertig minuten aanvaartijd. Een KNRM-woordvoerder bevestigt dat aan de krant: “Voorlopig is het niet anders en een geaccepteerd risico door de reddingsdiensten. Het Buiten-IJ ligt voor de stations Marken, Huizen en Blaricum net over de grens van bereikbaarheid.” Reddingsbrigade Naarden heeft geen 24/7 dekking.

Waterschap Zuiderzeeland is helder in de reactie waarom er geen nieuwe vergunning kan worden afgegeven: er zijn meerdere gegadigde voor de grond en bebouwing. “De grond bij De Blocq van Kuffeler aan de Oostvaardersdijk is van belang om het gemaal in de toekomst te kunnen laten draaien en voor de energietransitie.” Dat besluit werd in 2017 genomen en in 2021 nog eens bekrachtigd.

Met de huurder is afgesproken dat die het perceel schoon zou opleveren aan het waterschap als het huurcontract afliep. “De grond is voor onze eigen kerntaken nodig; het waterschap kan het gebouw niet verhuren aan de reddingsdienst”, stelt de woordvoerder van Waterschap Zuiderzeeland.

“Hulp op het water is inderdaad belangrijk, maar droge voeten van de bewoners van Flevoland is onze belangrijke taak. Veiligheid voor bewoners en het verduurzamen van het gemaal is onze taak en verplichting aan de bewoners van Flevoland.”

Door Evert Bruinekool

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Deze organisatie hoort in Huizen daar zijn niet veel sleepjes. dus na vele pogingen ergens langs de randmeren is zijn argument ik help het beste en het snelst? Het is gewoon een Berger en de rest moeten brandweer, knrm en reddingsbrigade doen.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -