Sinds een aantal weken is de IJssalon Malla Vista aan de Havenstraat in Maasbracht na een verbouwing van het pand operationeel. De IJssalon is een onderdeel van Restaurant Int Brookx uit Stevensweert van eigenaar Jacq Rutten en een aanwinst voor de Havenboulevard.
Iedereen geniet van Italiaans ijs. (foto’s Jo Bindels)
Het ontstaan van consumptie-ijs gaat ver terug in de historie. Chinezen, Perzen, Grieken, Phoeniciers en Romeinen, soms tot ver voor onze jaartelling, moeten al iets van (half)bevroren produkten gekend hebben, die ze maakten met behulp van sneeuw. Dat had zeer weinig te maken met ons huidige consumptie-ijs. Rond de negende eeuw na Christus zouden de Arabieren de Sicilianen de bereiding van ijs hebben bijgebracht. Zij introduceerde het ‘sherbet’ of ‘sherba’, bereid van sneeuw of gekoeld water, sap en suiker. Hieruit is de sorbet ontstaan.
Marco Polo
Marco Polo zou de kennis van ijsmaken uit China hebben meegebracht. Zo’n 500 jaar geleden vond men uit dat je van ruw ijs en zout een mengsel kon maken waarmee je producten echt kon bevriezen. Het is ook omstreeks die tijd geweest dat water werd vervangen door melk. De opmars van het consumptie-ijs was begonnen.
Als feit moet worden aangenomen dat de Italiaanse prinses Catharina de Medici tijdens haar reis van Italië naar Frankrijk in 1550 een recept voor het bereiden van consumptie-ijs bij zich had. Het recept was een geschenk voor haar aanstaande echtgenoot.
In het midden van de zeventiende eeuw zou melk zijn vervangen door room en eigeel. Dat was het ontstaan van het roomijs. Toen gingen de ontwikkelingen rap en – niet verwonderlijk – Italië speelde daarin een overheersend rol.
Het terras van Malla Vista aan de Havenboulevard.
Rond 1850 werd in Amerika de ijsmachine uitgevonden waarin het ijs werd gemaakt ofwel met de vakterm werd ‘gedraaid’. In een koudmakend mengsel draait een cylindervormige trommel waarin de vloeibare ijsmassa langzaam bevriest tot het tongstrelende consumptie-ijs. Met de vestiging van Italiaanse ijsmakers in het eerste kwart van de 20e eeuw veroverde het roomijs ook Nederland. Opwindende smaken als amaretto, pistache, vanille, framboos, chocolade en mocca werden gemeengoed. Een afgeleide van het traditionele ijs is de zeer populaire milkshake.
Bokvriezer
Jacques Rutten heeft het ijsdraaien geleerd van een meesterijsmaker met vele tientallen jaren ervaring, die trouwens nog steeds fungeert als adviseur van Malla Vista. Jacq en zijn zoon Marc draaien alle ijs in Stevensweert zelf met een geavanceerde computergestuurde ijsmachine, natuurlijk van Italiaanse makelij.
In feite verschilt het ijsdraaien met zo’n machine niet van het draaien met de bokvriezer, die oudere lezers zich misschien nog kunnen herinneren. De ijsmaker goot het vloeibare ijsmengsel in de ronddraaiende cilinder, waarin een schuingeplaatste machinale lepel het bevroren ijs van de wand schraapte totdat de ijsmaker op zijn heilige – bijna altijd Italiaanse – oog vond dat het ijs de juiste consistentie had. Hij zette de machine stop, verwijderde de machinale lepel en zette een grote houten lepel schuin in de cilinder. Daarna startte hij de machine weer en dan bewoog de lepel tegen de binnenkant van de cylinder langzaam naar boven. Resultaat was een traag vloeiende gekleurde massa, die het grootste deel van de lepel bedekte: het kant-en-klare ijs, gereed om de zinnen te strelen.
Ambachtelijk
De machine van Jacques Rutten verschilt principieel niet van de bokvriezer. Het ambachtelijke zit hem nu in de kunde en kennis om de machine zo nauwkeurig mogelijk en juist af te stellen dat het ijs ook de juiste consistentie heeft. En daar blijven toch ook ervaring en een heilig oog bij nodig. En vanzelfsprekend met de juiste en – deels – geheime ingrediënten. Jacques en Marc Rutten houden daarbij de kwaliteit van de ingrediënten (natuurlijk ook uit Italië afkomstig) en het uiteindelijke resultaat nauwlettend in het oog.
Achttien verschillende smaken zijn er.
In IJssalon Malla Vista in Maasbracht aan de Havenstraat kan men zich overtuigen van dit ‘heilige oog’. Dat is niet zo moeilijk. Alleen al de oogstrelende kleuren van de achttien verschillende soorten ijs zorgen voor een aangename voorpret. Wij hebben ons al overtuigd van de verrukkelijke smaak door bij twee bezoekjes zes verschillende bolletjes te verorberen. Nog vier bezoekjes en we hebben het hele assortiment geproefd.
Wie gaat proeven hoeft het overigens niet bij ijs alleen te laten. Een combinatie met warm appelgebak, slagroom en een lekkere kop koffie is ook niet te versmaden. Met IJssalon Malla Vista heeft de Havenboulevard van Maasbracht er weer een culinaire attractie bij.