- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPetitie en raadsvragen over kapotte walstroomkasten aan Maashaven

Petitie en raadsvragen over kapotte walstroomkasten aan Maashaven

- Advertentie -

Delen

Lange tijd al klaagt de binnenvaart over niet-werkende walstroom aan de Maashaven. Vorige maand is een online petitie gestart om exploitant Connect4Shore ertoe te bewegen de stroomkasten te repareren.

De handtekeningenactie is gestart door stuurman Jurian Oomens. Zijn toelichting op www.petities.com: “De walstroomkasten in de maashaven zijn nu al enige tijd (bijna allemaal) buiten gebruik. Klacht na klacht wordt er niks aan gedaan. Het gevoel dat wij als binnenvaart niet serieus worden genomen door connect4shore is zo groot dat ik het initiatief neem deze petitie te starten.”

Oomens, zijn schipper en andere schippers hebben al meerder klachten ingediend. “Bij Connect4Shore, maar ook bij Havenbedrijf Rotterdam. Er gebeurt gewoon niks. Ook omwonenden klagen. Er zou iets zijn met de modems in de stroomkasten.”

Tijdens de ASV-jaarvergadering op 28 september kwam het onderwerp ook. Daar uitten meerdere schippers hun ongenoegen. Omdat ze in de Maashaven geen generatoren mogen draaien om zelf stroom op te wekken en ze soms honderd meter moeten sjouwen met hun kabel naar een werkende stroomkast.

Politiek

De lokale politiek heeft de kwestie inmiddels opgepakt. In de gemeenteraad heeft Volt Rotterdam vragen gesteld. Raadslid Imane Elfilali schrijft: “Het niet kunnen vinden van een werkend aansluitpunt leidt ertoe dat de schippers op sommige momenten aan de kade uit noodzaak hun generatoren aan moeten zetten. Dit is niet duurzaam en volgens de havenverordening ook nog eens niet toegestaan. Wij hebben ook begrepen dat hiervoor boetes worden uitgedeeld. Het geven van een boete zou bijzonder zijn in het geval dat de walstroomvoorzieningen falen.”

Ze noemt werkende walstroomvoorzieningen van groot belang voor de duurzaamheidsambities van de stad. Helaas wijzen het Havenbedrijf en het private bedrijf dat de transacties beheert naar elkaar als verantwoordelijke, zonder dat er een oplossing komt. Volt Rotterdam vindt de situatie “onwenselijk voor zowel de binnenvaartschippers als de stad” en dringt aan op een snelle oplossing. Niet alleen in de Maashaven maar ook op het Noordereiland, waar ook veel storingen voorkomen.

De petitie staat op www.petities.com/walstroom_maashaven_rotterdam. Tot 7 oktober was hij 66 keer ondertekend.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -