Een huis op het water dat van alle gemakken is voorzien. Stichting VaarKracht wil een exemplaar aanschaffen om daarmee (ex-)kankerpatiënten en hun familie een onvergetelijke dag te bezorgen. De stichting organiseert al sinds 2013 vaartochten voor hen en wil met het WaterHuis een extra mogelijkheid bieden. Daarvoor zamelt VaarKracht nu geld in.
Ondanks de coronacrisis was het voor VaarKracht een goed jaar: er werden 33 PrivéVaartochten uitgevoerd. De teller voor GroepsVaartochten bleef echter steken op zes, waar normaal ruim veertig tochten gemaakt worden.
“Met corona is het afstand houden tussen familieleden vaak niet het probleem, maar wel tussen onbekenden. Het vinden van schepen waar dat wel mogelijk is, viel niet mee. Dat heeft onze plannen voor een WaterHuis versneld”, vertelt Robert Rust van VaarKracht.
Genieten op het water
‘Even een moment geen kankerpatiënt’. Onder dit motto laat Stichting VaarKracht gezinnen, families en lotgenoten die te maken hebben met kanker even genieten met een vrijblijvende en gratis dag op het water. De stichting kan rekenen op ruim 900 vrijwilligers die door het hele land klaarstaan als schipper of lid van een HavenTeam.Voorgaande jaren genoten per jaar gemiddeld 1.600 (ex-)kankerpatiënten en hun naasten van een tocht.
Initiatiefnemers van VaarKracht zijn Robert Rust en Lieke Idsinga. Hun gezin werd ruim tien jaar geleden getroffen door kanker. Voor hen was een dag uitwaaien op het water de ultieme manier om even alle zorgen te vergeten.
Vrijwilligers
Het plan lag al op de plank: een drijvend of varend woonhuis dat van alle gemakken is voorzien. Zoals kookfaciliteiten, een woonkamer, een terras, maar ook een aparte slaapkamer en sanitair zodat rusten en eventueel ook chemobehandeling mogelijk is.
“Niet iedereen is nog in staat om een hele vaartocht te maken. Soms is ook meer rust gewenst. Met een WaterHuis kunnen we meer kanten op, maar toch een bijzondere dag aan blijven bieden op of aan het water”, zegt Rust.
Op dit moment heeft VaarKracht geen eigen schepen en met het WaterHuis zou daar verandering in komen. Ook dat was een wens.
Bij elke vaartocht staat een team vrijwilligers klaar, de zogeheten HavenTeams. Zij verzorgen de catering en activiteiten. Volgens VaarKracht kan het WaterHuis ook voor de teams een extra meerwaarde bieden. “Als we het niet gebruiken voor een tocht is het een mooie plek voor promotie: het idee van een inloophuis, waar mensen informatie kunnen krijgen en vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten.” Het WaterHuis kan ook verhuurd worden aan organisaties en bedrijven om de exploitatie kostendekkend te maken.
Sponsoring
Het WaterHuis gaat rond de 100.000 euro kosten. Veel bedrijven, fondsen en privépersonen hebben al hun medewerking gegeven in de vorm sponsoring, donaties of door het faciliteren van het WaterHuis. Maar er is nog veel geld nodig.
VaarKracht is het door Maritime Industry aangewezen goede doel voor 2021. Als de beurs in mei plaatsvindt, hoopt de stichting het streefbedrag te hebben gehaald.
Als het WaterHuis er is, gaat het ‘on tour’ en doet dan havens in Nederland aan. Er zijn al meerdere ligplaatsen aangeboden.
Kijk voor meer informatie op www.vaarkracht.nl.