Gespannen, met zijn telefoon onder handbereik lijkt de tijd geen haast te hebben, die woensdagavond 17 april. Tot laat is de raad in stemming over zijn benoeming… Het wordt negen, tien, elf uur. Een kwartier later gaat zijn telefoon: “U bent het geworden, gefeliciteerd!”
De vlag gaat uit in huize Van der Loo. Het is bijna nacht, maar de deurbel rinkelt. De vertrouwenscommissie en de griffier staan aan de voordeur voor een felicitatie en een toost. Hein van der Loo (48) wordt als nieuwe burgemeester van Zwijndrecht aan de koning voorgedragen.
Zwijndrecht, 11 september – In de werkkamer van de burgemeester hangt het schilderij Zicht op Dordt van Willy Sluiter. De sfeer van het degelijke verleden waart rond in dit vertrek, we zijn er voor een interview. Tycho Jansen, wethouder Economie, zit eveneens aan tafel.
Meneer Van der Loo heeft u die nacht nog geslapen?
“Jawel, maar als je zo’n baan lang ambieert en het lukt, dan is dat in het bijzijn van familie en toekomstige collega’s een emotie waarbij je niet makkelijk in slaap valt.”
Om als burgemeester te solliciteren is durf nodig, kreeg u een warm welkom?
“Zeker, dat ging overeenkomstig de hartelijke sfeer die ik voorafgaand aan de installatie mocht voelen. Ik stapte in Zwijndrecht op een rijdende trein. Er ligt een breed gedragen raadsprogramma met doelen en plannen om voor het college mee aan de slag te gaan. Bepaalde onderwerpen lopen al, maar natuurlijk heb ik ook mijn eigen observatie.”
Kunt u wat noemen?
“Het bouwen van 5.000 nieuwe woningen zie ik als een van de grootste uitdagingen waar onze gemeente voor staat. We moeten niet alleen een groot aantal woningen realiseren, maar het bouwen ook invlechten in het goede niveau van voorzieningen, onze leefbaarheid, mobiliteit en het blijvend groen karakter van Zwijndrecht en Heerjansdam.
We willen economische ontwikkelingen stimuleren en armoede bestrijden. Ons raadsprogramma zegt en-en-en op deze prioriteiten.”
Meneer Jansen, kende u Hein van der Loo?
“Nee, maar de gemeenteraad stelt een profielschets op en daaruit ontstaat het zoekproces. Burgemeester Van der Loo past helemaal in het gevraagde profiel.”
Onder het motto ‘Een broodje eten met de burgemeester’ komt u bij burgers thuis. Heeft u al uitnodigingen?
“Al meer dan dertig! Dat vind ik erg leuk. Goed luisteren en vragen wat beter kan. Overigens krijg ik nauwelijks kans mijn eigen boterhammen mee te nemen. Mensen zijn zo gastvrij dat ze mij heerlijke broodjes serveren.”
Als boegbeeld van de gemeente wordt u anders benaderd dan in uw vorige beroep als bankdirecteur. Is dat niet wennen?
“Het is even wennen, maar het voelt goed. In mijn ambt als burgemeester kijkt iedereen mee wat ik doe. Dat is ook meteen een goede toets: als burgemeester leven ‘in een glazen kooi’ betekent ook een gezonde mate van verantwoording afleggen. Zowel bij de bank als bij de gemeente werk je met mensen. Samen en dichtbij! Ik heb inmiddels de professionaliteit van de ambtelijke organisatie mogen ervaren. Bij de gemeente werken goede adviseurs. Bovendien heerst er in de gemeente een cultuur van resultaat boeken. In de bankwereld is dat niet anders.”
Had u als bankdirecteur al contact met de scheepvaartondernemers?
“Ik ben verantwoordelijk geweest voor financiële dienstverlening aan particulieren en zakelijke klanten. Transport in brede zin. Ook met de binnenvaart ben ik in aanraking geweest. De binnenvaart is een specifieke wereld die als zodanig herkend wil worden en zaken wil doen met een speciaal team professionals binnen de bank. Het maritieme karakter van Zwijndrecht beschouw ik als een mooie uitdaging. Binnenvaart is voor mij overigens onderdeel van het DNA van Zwijndrecht.”
De burgemeestersambitie van uw voorganger bleek kort, wat is die van u?
“Succesvol zes jaar afronden en voor een volgende termijn benoemd worden. Ik wil Zwijndrecht graag een stapje verder brengen in de vaart der volkeren.”
Wat is de rode draad in uw leven?
“Betekenis hebben voor de mensen.”
Zwijndrecht is een mooie gemeente aan het drierivierenpunt met
niettemin forse uitdagingen. Wethouder Jansen, kunt u er een paar noemen?
“Het is belangrijk dat iedereen blijft meedoen in de samenleving en dat we armoede bestrijden. We willen in Zwijndrecht minder kinderen die in armoede opgroeien. We zetten in op goede en betaalbare zorg en jeugdhulp, veiligheid en leefbaarheid. Daarom zetten we ook in op meer woningen in de midden- en hogere sector, zodat er meer evenwicht komt in de samenstelling van onze bevolking. Daardoor kunnen we onze voorzieningen behouden of zelfs versterken.
Mensen die een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben, willen we betrekken en aan het werk krijgen. We zetten eveneens in op een schoon, groen en net Zwijndrecht met goede voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en werkgelegenheid.
Als partner in de Drechtsteden zetten we eensgezind de schouders onder het versterken van de maritieme sector in het gebied. Innovatie, onderwijs dat beter aansluit op de vraag, instroom van jong talent en het verbeteren van het imago van de sector staan daarbij voorop.”
Hoe kijkt u naar de eerste editie van de Zwijndrechtse Binnenvaartdagen?
Jansen: “Dat is een prachtig initiatief uit de branche zelf. Als gemeente zijn we daar trots op, en we faciliteren en ondersteunen dat waar het kan. De maritieme topregio begint bij Rotterdam, maar Zwijndrecht is met ruim 800 maritieme ondernemingen een partner en een belangrijk schakelpunt in het maritieme gebied. De branche is cruciaal voor Zwijndrechtse economie!”
Is het oude Schokbetonterrein in herontwikkeling?
“Dat is inderdaad in ontwikkeling. De gemeente heeft eerder dit jaar een intentieovereenkomst getekend met Deen Shipping om daar een watergebonden bedrijventerrein te ontwikkelen. Verder valt er concreet nog niets over te melden.”
Burgemeester, tot slot nog een aantal vragen met een kort antwoord…
Vanwege de Binnenvaartdagen wappert de maritieme vlag op Zwijndrechts gemeentehuis. Wat vindt u daarvan?
”Die vlag zegt iets over onze identiteit.”
Hoe denkt u over het klimaat?
“Er liggen grote opgaven op het vlak van klimaatverandering. Niet alleen voor Zwijndrecht, naar voor Nederland en voor ons allemaal.”
Kunt u werk en privé gescheiden houden?
“Tot nu toe lukt dat prima. Mijn agenda is soms een uitdaging.”
U heeft een groot gezin, hoe gaat u met vakantie?
“We gaan als gezin al jaren naar Zeeland en het strand. Sinds de kinderen wat ouder zijn, gaan we ook op avontuur naar Azië en Amerika.”
Wat is de belangrijkste les uit uw verleden?
“Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat is een wijze les die ik in de bankwereld heb geleerd.”
Wat was het beste moment in uw loopbaan?
“Toen ik dat telefoontje kreeg en in deze baan kon landen. Met het burgemeesterschap is een droom uit gekomen.”
Wat is uw lievelingsseizoen?
“De lente, als de natuur weer wakker wordt.”
Is er nog tijd voor hobby’s?
“Ja, sporten, pianospelen, gedichten schrijven en bourgondisch ben ik ook wel een beetje.”
Hebben jullie nog een goede raad?
Eensgezind: “Samen staan we sterker.”