Binnenvaartschepen worden ‘high tech’-dataverzamelaars. Ze gaan tijdens de vaart real time data verzamelen. Op die manier worden het brandstofverbruik en voorspellingen over waterdiepten en doorvaarthoogten in beeld gebracht. Zo kan de binnenvaart nog nauwkeuriger inschatten hoeveel lading kan worden meegenomen. Dit levert de binnenvaart een efficiënter gebruik van schepen op en zorgt voor minder CO2-uitstoot.
Daarnaast vergaren de schepen gegevens over de bodem, waterstand en stroming. Dit kan gebruikt worden bij zowel het onderhoud van de vaarwegen als het watermanagement. Het project Co2Vadem+ kan van start dankzij financiering via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de binnenvaart zelf.
Bijdrage van rijksoverheid nodig
De totale financiering van 1,2 miljoen euro is nu rond. De sector draagt zelf ruim 600.000 euro bij aan CoVadem.
Op dit moment doen zo’n vijftig schepen mee in de pilot. Er zijn meer schepen nodig om de te ontwikkelen producten continu te voeden met data. De kosten van het project zouden uiteindelijk kunnen worden terugverdiend wanneer er zo’n 250 schepen meedoen.
De ambitie van de betrokken partijen is dat het initiatief door de markt zelf gedragen wordt omdat die het waard vindt dankzij de meerwaarde die aan de gebruikers wordt geleverd. “Om dat te realiseren is een aanvullende bijdrage vanuit de rijksoverheid nodig”, aldus Deltares en MARIN in ene persbericht. “De politiek heeft deze behoefte ook waargenomen. Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van I&M is een amendement ingediend om de opschaling naar 250 schepen gefinancierd te krijgen. Bovendien profiteert dan ook de overheid door kostenbesparing vanwege effectiever onderhoud van de vaarwegen.”
Op peil houden van vaarwegen
Maar niet alleen de binnenvaart profiteert. Voor het op peil houden van de vaarwegen is informatie over de bodemontwikkeling heel belangrijk. De volledig anonieme gegevens uit CoVadem kunnen in combinatie met riviermodellen de rivierbeheerders en baggeraars helpen bij het op voorhand bepalen van de plekken waar gebaggerd moet worden. Zo kunnen er kosten worden bespaard en kan beheer slimmer worden aanbesteed.
Het CoVadem-project is een coproductie van Deltares en MARIN. Vaste partners zijn Autena Marine en Bureau Telematica Binnenvaart. Ook Danser Group, NPRC, Heuvelman Groep, Shipping Factory, ThyssenKrupp Veerhaven, BLN Schuttevaer, TU Delft en Rijkswaterstaat werken mee.