In Duitsland is de ‘vaarwegenwet’ een feit. Die borgt dat de vaarwegplannen in het nieuwe infrastructuurbeleid (BVWP) van de overheid ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Tot nu toe was de Duitse overheid – bij gebrek aan wetgeving – niet verplicht om geplande maatregelen voor rivieren en kanalen ook uit te voeren.
Voor spoor- en snelwegprojecten bestond die verplichting wel. Duitse binnenvaartvertegenwoordigers hebben hard geknokt voor de nieuwe wetgeving.
De komende jaren gaat Duitsland 22 nieuwe vaarwegprojecten realiseren op onder meer Rijn, Main, Donau, Neckar en het West-Duitse kanaalgebied. Het gaat om de verdieping van vaargeulen en het verlengen of vernieuwen van sluizen. Hierdoor kunnen beroeps- en cruisevaart hun klanten meer betrouwbaarheid bieden, aldus voorzitter Martin Staats van binnenvaartbranchevereniging.
Prioriteiten
De BDB hoopt dat de overheid bij de omzetting van vaarwegprojecten de juiste prioriteiten stelt. Zoals bekend kampt de Duitse vaarwegbeheerder met een tekort aan planners en ingenieurs. Staats vraagt de overheid de juiste mensen in te zetten op de juiste plek. Te vaak zijn in het verleden mensen en middelen op projecten gezet die vanuit economisch oogpunt niet de hoogste prioriteit hadden. De kosten-/baten-verhouding voor de geplande maatregelen op de Main en de Rijn is zeer hoog.