- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDe Meerpaal viert 70-jarig bestaan met reünie

De Meerpaal viert 70-jarig bestaan met reünie

- Advertentie -

Delen

Zeventig jaar bestaat De Meerpaal. Dat viert het schippersinternaat, aangesloten bij stichting Meander, op 1 oktober met een grote reünie voor oud-bewoners, ouders en vroegere medewerkers … eigenlijk voor iedereen die affiniteit met het Capelse internaat heeft. De kinderen die er nu wonen, hadden met hun ouders en de medewerkers zaterdag 18 juni al een feestje: ze gingen met z’n allen naar Bobbejaanland om het jubileum te vieren.

Pedagogisch medewerkers Cindy van der Elst en Jan Niesco van den Hoff vormen samen met nog twee andere collega’s en enkele ouders de organisatiecommissie voor de reünie. Jan Niesco beleeft zelf ook een jubileum: de teamleider werkt veertig jaar bij het internaat.

“Al heette het destijds nog de Christelijke Huisvestingscommissie voor Schipperskinderen. Die was in 1946 voortgekomen uit de Schippersschool en beheerde een aantal locaties op en rond de Mathenesserlaan in Rotterdam.”

 

Capelle-Schollevaar

De namen van die herenhuizen leven in het huidige gebouw nog steeds voort: Voor Anker, De Roef, De Boeg, De Stuurhut en Het Kompas.

In 1984 kwamen ze samen in een compleet nieuw gebouw in de Capelse nieuwbouwwijk Schollevaar. Vanaf toen werd de naam ook De Meerpaal.

De nieuwbouw was een van de hoogtepunten uit de 70-jarige historie, vindt Jan Niesco. “We waren op sterven na dood. Op de Mathenesseraan hadden we geen toekomst meer. De toenmalige directeur Henk Rippen heeft het toen via de Tweede Kamer voor elkaar gekregen dat er subsidie kwam voor de nieuwbouw.”

 

Opvoeden

Er is in veertig jaar veel veranderd. Jan Niesco: “In de verhouding tussen ouders en groepsleiding vooral. Het opvoeden is nu een gezamenlijke taak. De moderne communicatiemiddelen hebben het mogelijk gemaakt dat je veel meer contact hebt en elk moment kunt overleggen. Vroeger bleven de kinderen soms dertien weken achtereen op het internaat. Twee derde van de kinderen bleef in het weekend. Dat kan nog steeds, maar het gebeurt nu incidenteel.”

Cindy: “Ze reizen zelfstandig. Of de ouders komen hen met de auto ophalen, ongeacht hoe ver weg hun schip ligt. Met het vliegtuig op en neer vanuit Bazel gebeurt ook af en toe.”

Anders is ook dat het aantal bewoners een stuk kleiner is dan vroeger. De Meerpaal heeft er nog veertig. “En daarmee zijn we een van de grootste internaten”, zegt Jan Niesco.

“Volgend jaar blijven we stabiel. We hebben gelukkig nog steeds nieuwe instroom van 6-jarigen. Zoals het er naar uitziet ook de komende jaren.”

 

Buitenschoolse opvang

De vrijgekomen ruimte is deels opgevuld met buitenschoolse opvang van Prokino (ook onderdeel van Stichting Meander). “Die kinderen kennen de schipperskinderen: ze spelen samen in de wijk, zitten bij elkaar op school”, aldus Jan Niesco.

Jarenlang was er ook een kleinschalig hotel voor kinderen met een meervoudige handicap in het gebouw gevestigd. Dat is dit jaar naar een eigen pand verhuisd. “We zoeken nu een nieuwe huurder met activiteiten die ook passen bij het schippersinternaat.”

 

Facebook

De reünie is op 1 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. “We doen het gewoon in het internaat. Met de Speelstraat en de groepen hebben we voldoende ruimte”, zegt Cindy. Er hadden zich juni tientallen mensen aangemeld.

“We verwachten minstens 250 mensen, maar hopen op 350. Dat moet kunnen als je ziet hoe enthousiast gereageerd wordt. Bijvoorbeeld op internet. De eerste melding op Facebook is meer dan 6.000 keer bekeken. Elke week plaats ik foto’s uit de oude doos op onze Facebook-pagina en die worden volop bekeken en gedeeld.”

Foto’s zullen er ook te zien zijn tijdens de reünie. “En we hebben een fotograaf geregeld voor als bezoekers samen op de foto willen”, vertelt Cindy. “Maar we doen niet aan toespraken. Het is de bedoeling dat men elkaar kan ontmoeten en kan bijpraten; dan zit niemand op een officieel en zwaar programma te wachten.”

 

Aanmelden

Deelname aan de reünie kost 15 euro per persoon. Dat is inclusief consumptiebonnen, hapjes en een aandenken. Cindy: “We vragen iedereen zich, als het even kan, vóór 1 september aan te melden; zodat we er met de voorbereidingen rekening mee kunnen houden.”

Aanmelden kan met een mailtje naar [email protected].

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -