- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVerzet tegen windmolens in vaargeul

Verzet tegen windmolens in vaargeul

- Advertentie -

Delen

De jaarvergadering van  Koninklijke BLN-Schuttevaer afdeling Noord-Holland werd zaterdag 16 januari bezocht door circa 100 leden. Een paar ‘drijfzanddossiers’, zoals windmolenparken, havengeld Amsterdam en Wilhelminasluis, houden de gemoederen flink bezig.

De teruggang in leden is volgens voorzitter Nico Post een ander aandachtspunt. Hij riep in zijn openingswoord op om de 2 jaar geleden samengevoegde afdelingen in 2016 te steunen en samen te werken aan een voortvarende toekomst van de afdeling Noord-Holland. Penningmeester Ton Boere deelt zijn zorg over het teruglopende leden aantal. Daarnaast is er te veel achterstallige contributiebetaling. Dit is mede te wijten aan het opgaan in  Koninklijke BLN-Schuttevaer en het nieuwe factureringssysteem, maar ook de teruggang in het aantal leden is een zorg. Hij stelt voor de vergaderingen in de toekomst te veranderen.

“De kosten van de vergadering zijn 2700 euro, dat is de helft van de jaarlijkse opbrengst voor de afdeling. Dit kan simpel teruggebracht worden als de leden in de toekomst zelf hun eten gaan betalen in plaats van dat de vereniging het eten aanbiedt. We stonden na afloop van 2015 580 euro negatief, dat verwacht ik ook voor dit jaar. We zijn zeker geen noodlijdende vereniging en we staan er goed voor. Opletten blijft echter noodzakelijk”, stelde Boere.

 

Bedieningstijden

Vervolgens werd afscheid genomen van de bestuursleden Bram Omon en Wim Droog. Wim Droog is met algemene stemmen tot erelid benoemd vanwege zijn grote inzet voor de vereniging.

Peter Wiersma bracht verslag uit over de voortgang van de Commissie Recreatievaart van de afdeling Noord-Holland. Die commissie praat en denkt mee met de Provincie Noord-Holland over de Visie Waterrecreatie Noord-Holland tot 2030. De visie wordt dit jaar afgerond. “We maken samen gebruik van het vaarwater. Door het meedenken over door middel van  de visie kunnen we sturen.”

Noord-Holland is van oudsher een waterrijke provincie. Veel vaarwegen hebben hun functie verloren uit financiële overwegingen. Bruggen en sluizen worden vervangen door dammen. “Wij vinden dat de BRTN (Beleidsvisie Recreatietoervaartnet, red.) gehandhaafd moet blijven en zelfs uitgebreid moet worden. Dan worden bedieningstijden van bruggen en sluizen verruimd. Hier profiteren wij ook van”, stelt Wiersma.

 

Afdelingsvoorzitter Nico Post is aan het woord. Rechts regiovertegenwoordiger Andries de Weerd. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)
Afdelingsvoorzitter Nico Post is aan het woord. Rechts regiovertegenwoordiger Andries de Weerd. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Windmolens

Andries de Weerd, regiovertegenwoordiger voor het IJsselmeer en Noord-Holland, gaf  een toelichting op de werkzaamheden in het afgelopen jaar. “Het jaar is voorbijgevlogen en wat hebben wij bereikt? Soms veel, maar sommige dossiers zitten in drijfzand lijkt het.” Hiermee doelde hij op de windmolens in het IJsselmeergebied en de Wilhelminasluis in Zaandam. Dit jaar is gestart met de bouw van 80 windmolens langs de dijken van de Noordoostpolder. Een groot deel van deze molens wordt in het water geplaatst.

“In 2014 was het onduidelijk of wij nu wel of niet tussen de molens door mochten varen, om beschutting te zoeken tegen harde wind. In 2015 is aan deze onzekerheid nog niets veranderd. Provincie Flevoland heeft ons laten schrikken: haar windmolenparken moeten verdubbeld worden. Veel molens worden vervangen door grotere. Het water noordwestelijk van de Flevocentrale, is nu werkgebied voor 2 rijen molens, 8 kilometer lengte tot 1 kilometer vanaf de kust. Het ligt precies in onze vaargeul van de Houtribsluis naar de Ketelbrug. Uiteraard hebben wij hier bezwaar tegen gemaakt”, vertelde De Weerd.

 

Wilhelminasluis

“De renovatie van de Wilhelminasluis in Zaandam is een ander voortslepend probleem. Vanaf het eerste moment dat dit project bekend werd gemaakt, is het openhouden van de alternatieve routes onze grootste zorg geweest. Het wordt inmiddels de ‘sluis der zuchten’ genoemd. Er is in de afgelopen 365 dagen weinig gedaan aan de renovatie. Voor de rechter wordt nu uitgevochten of de provincie te weinig informatie heeft verschaft of dat de aannemer dit project te lichtzinnig heeft aangepakt. Ondertussen zitten wij met de gebakken peren. De lengte- en breedtebeperking duurt nu al 2 jaar. Wel worden binnenkort de sluishoofden afgebouwd. Dat betekent een stremming van 11 dagen.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -