- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSluisdeuren van kunststof

Sluisdeuren van kunststof

- Advertentie -

Delen

 

Afgelopen zaterdag zijn de grootste vezelversterkte kunststof sluisdeuren ter wereld geplaatst. De nieuwe sluis III van het Wilhelminakanaal in Tilburg heeft de primeur.

Niet eerder werden sluisdeuren van vezelversterkte kunststof met deze afmetingen (6,20 bij 12,90 meter) geplaatst. De puntdeuren kunnen een verschil in waterstand van 7,90 meter keren. De deuren zijn gemaakt met de wereldwijd geoctrooieerde InfraCore Inside-technologie.

 

Langere levensduur

InfraCore Inside is een veilig en sterk constructiemateriaal. Door dit materiaal zijn de deuren licht, duurzaam en makkelijk te plaatsen. Met de glasvezeltechnologie kan FibreCore Europe uit Rotterdam zeer zwaar te belasten, vezelversterkte kunststof sandwichconstructies bouwen. De boven- en onderhuid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De deuren worden voorzien van een gele beschermlaag en zijn onderhoudsarm.

 

Minder slijtage

Een belangrijk voordeel is dat de sluisdeuren een 2 tot 3 maal langere levensduur hebben dan conventionele deuren van hout of staal, doordat vezelversterkte kunststof niet vergaat. Daarnaast is er veel minder slijtage op de draaipunten van de deuren, doordat de deuren een zelfde soortelijk gewicht hebben als water.

Onderzoek wijst uit dat vezelversterkte kunststof een uitstekend alternatief is voor beton, hout en staal. In vergelijking is vezelversterkte kunststof 10 keer sterker. Het presteert met een levensduur van meer dan 100 jaar zee goed qua CO2-emissie en energieverbruik.

 

Sluisdeuren in Tilburg

 

Waterinnovatieprijs

In 2014 hebben de sluisdeuren van vezelversterkte kunststof de Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen gewonnen. In het juryrapport werden de kunststof sluisdeuren omschreven als een “krachtige en doelmatige innovatie”. Ook werd daarbij de hoge kwaliteit van het product genoemd, dat daarnaast duurzaam is en kostenbewust. Bovendien hebben de sluisdeuren volgens het rapport als voordeel dat ze op brede schaal kunnen worden toegepast. “Door de grootte en de daarmee gepaard gaande kennisopbouw, heeft het potentie voor export.”

 

Internationale belangstelling

Dat de sluisdeuren internationaal hoge ogen gooien, bleek ook tijdens de Smart Rivers Conferentie in Buenos Aires vorig jaar. Rijkswaterstaat presenteerde de vinding daar aan internationale overheden en producenten. De innovatie was voor PIANC (de organisator van de conferentie) aanleiding om een nieuwe, internationale werkgroep Composites for Hydraulic Structures in het leven te roepen, waarin naast Rijkswaterstaat, ook onder meer de Amerikaanse overheid vertegenwoordigd is.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -