- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsElburg drie dagen lang in de ban van de sleepvaart

Elburg drie dagen lang in de ban van de sleepvaart

- Advertentie -

Delen

Elburg is drie dagen lang in de ban van de Nederlandse sleepvaarttraditie. De Elburger Sleepbootdagen worden van 1 tot 3 mei gehouden in de oude haven van het historische vestingstadje. Met een grote markt, veel live muziek en meer dan veertig monumentale sleepboten.

Duizenden bezoekers worden het eerste weekend van mei verwacht in de Veluwse vestingstad om de bijzondere vaartuigen en de supersterke motoren van de slepers te bezichtigen. Dit jaar worden de Sleepbootdagen voor de 16e keer gehouden. Het evenement vindt eerder in het seizoen plaats en duurt ook langer: drie in plaats van twee dagen.

Kijkje in de machinekamer
De Sleepbootdagen van Elburg vallen samen met de Reddingbootdag van de KNRM. Ook KNRM-station Elburg is die dag open. Zo zijn er demonstratievaarten met de reddingsboot van Elburg.
Het evenement heeft als motto ‘in de ban van de sleepboot’. ‘Dat is ook echt waar’, zegt Bernhard Neijmeijer, zelf sleepbooteigenaar en één van de organisatoren van het eerste uur. ‘Die oude authentieke sleepbootboten met hun dieselmotoren spreken veel mensen aan. Bij ons kun je in de machinekamers komen kijken en een rondvaart maken. Waar anders vind je zoveel oude sleepboten in zo’n mooi decor als in de haven van Elburg?’

Rondvaarten
De organisatie verwacht weer tientallen historische sleepboten in de haven van Elburg. Een van de publiekstrekkers is de 20 meter lange stoomsleepboot De Roek, die in 1930 in Vlaardingen is gebouwd. Liefhebber kijken ook uit naar de komst van sleepboot Laura, die een zeldzame, langzaam lopende Deutz-motor heeft. ‘Die direct omkeerbaar is,’ aldus Neijmeijer.
Tijdens de Sleepbootdagen zijn ook motoren van MAN, Brons, Industrie en Kromhout te bewonderen. Op zaterdag kan het publiek rondvaarten maken op enkele van deze varende monumenten.
Rondom de haven en helemaal tot in het centrum van Elburg vinden rondom de sleepbootdagen veel activiteiten plaats. Aan de haven en in het stadje is op vrijdag en op zaterdag een grote markt met veel muziek.

Programma

Donderdag 1 mei
– Aankomst en afmeren sleepboten
– Bezichtiging sleepboten

Vrijdag 2 mei
– Grote markt rond de haven en in de binnenstad van Elburg
– Bezichtigen sleepboten
– Historische buitenboordmotoren
– Rondvaarten

Zaterdag 3 mei
– Grote markt rond de haven en in de binnenstad van Elburg
– Bezichtigen sleepboten
– Rondvaarten op zaterdagmiddag
– Voor kinderen: lopen in grote ballen op het water

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -