- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsThemaweek over hoogwater Limburg

Themaweek over hoogwater Limburg

- Advertentie -

Delen

Van 14 tot en met 20 december vindt in Limburg de themaweek ‘de Maas de Baas’ plaats. In deze week staat de hoogwaterbescherming van de Maas centraal. Provincie, Rijk, waterschappen en gemeenten hebben de handen ineen geslagen voor hoogwaterbescherming in de Limburgse Maasvallei én voor de organisatie van een themaweek hoogwater.

In december 1993 werd Limburg verrast door de overstroming van de Maas. Duizenden woningen kwamen onder water te staan. De ontreddering was groot. De schade bedroeg zo’n honderd miljoen euro. In december 2013 is dit twintig jaar geleden. Een goed moment voor aandacht voor de maatregelen die genomen zijn en nog worden genomen om de omgeving van de Maas tegen hoogwater te beschermen.

Dijken
Het risico op een herhaling van 1993 is aanzienlijk verkleind door aanleg van dijken midden jaren ’90 en de recente versteviging van de Limburgse Maasdijken. Door klimaatveranderingen worden in de toekomst echter extreem hoge waterafvoeren verwacht. Limburg kan nog steeds met hoogwater te maken krijgen. Wat kunnen inwoners zelf doen? Wat doen het waterschap, de gemeente, provincie en Rijkswaterstaat aan de hoogwaterbescherming? Tijdens de themaweek wordt hier opnieuw aandacht aan besteed.

Verhalenbundel
Tijdens deze week komen bewoners, dijkenexperts en bestuurders aan het woord. Zij vertellen over 1993, de huidige situatie en de toekomstige ontwikkelingen voor hoogwaterbescherming.
Getuigen van de strijd tegen het water én impressies van de evacuatie komen in een verhalenbundel aan bod, maar ook de belangrijke rol van hulpverleners en dorpelingen, de saamhorigheid, het rampenfonds en de impact van de overstroming voor particulieren, boeren en bedrijven. "Het litteken van 1993 is nooit geheeld", zo bekent een van de slachtoffers van toen.
Wat is sindsdien gedaan en wat moet er nog gebeuren om rampen als in 1993 te voorkomen. Gedeputeerde Patrick van der Broeck: "Niets doen is geen optie. Dan gaan er in de toekomst doden vallen bij een uitbraak van de Maas."

De Maas de Baas
Op 14 december starten de kranten Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad de themaweek met een hoogwaterbijlage bij de zaterdagkrant. De hoogwaterweek wordt op vrijdag 20 december afgesloten met een rechtstreeks televisiedebat op de Limburgse zender L1. Het debat is ook te volgen via www.l1.nl op vrijdag 20 december van 19.00 tot 20.00 uur.
Op de website www.limburg.nl/demaasdebaas wordt de komende weken een aantal verhalen over het verleden, heden en toekomst van de Maas gepubliceerd.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -