- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMotorchartervaart heeft nu eigen steiger aan Zaanse Schans

Motorchartervaart heeft nu eigen steiger aan Zaanse Schans

- Advertentie -

Delen

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad en gedeputeerde Jan van Run (economie en toerisme) van Noord-Holland hebben vrijdag 22 november aan de Zaanse Schans bij het Landje de Haan een nieuwe steiger geopend. De steiger is de zesde in een reeks aanlegvoorzieningen voor de motorchartervaart. De gemeente Zaanstad heeft deze aanlegvoorzieningen in samenwerking met de provincie aangelegd in het kader van het project ‘Water als Economische Drager’ (WED).

Industrieel erfgoed
Water, industrieel erfgoed en toerisme zijn in Zaanstad onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zaanstad heeft in 2009 van de provincie Noord-Holland een WED-subsidie ontvangen voor het realiseren van zes aanlegvoorzieningen voor de motorchartervaart bij industriële erfgoedlocaties. De steiger aan de Zaanse Schans bij Landje de Haan is de laatste in deze rij.

De steiger bij de Zaanse Schans is de zesde.

De zes voorzieningen die nu klaar zijn, zijn bedoeld voor de motorchartervaart. Dit zijn vaartuigen met een lengte van circa 55 meter die maximaal 55 passagiers kunnen vervoeren. Deze passagiers zijn vooral afkomstig uit de Benelux. Daarnaast is er de riviercruisevaart, schepen langer dan 55 meter, die 55 tot 150 passagiers kunnen vervoeren, over het algemeen afkomstig uit Europa en daarbuiten.

Explosieve groei
De motorchartervaart en de riviercruisevaart zijn de laatste jaren explosief gegroeid. Vorig jaar deden de riviercruiseschepen 2.229 keer de Noord-Hollandse havens Amsterdam, Alkmaar, Den Helder, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Medemblik en Zaanstad aan. De motorchartervaart legde 2.000 keer aan bij deze havens.
Daarvan deden de riviercruiseschepen 180 keer Zaanstad aan; de motorchartervaart legde hier 161 keer aan. Uit onderzoek blijkt dat de riviercruisevaart en motorchartervaart in Noord-Holland (exclusief Amsterdam) een omzet genereren van 55 miljoen euro. Dit is enerzijds geld dat uitgegeven wordt door passagiers en bemanningsleden, anderzijds gaat het om bestedingen van rederijen en havengelden.

Steigers en kademuren
De groei is onder andere te danken aan het stimuleringsproject voor riviercruisevaart en motorchartervaart. Dit project wordt uitgevoerd door Amsterdam CruisePort en de Noord-Hollandse gemeenten, internationale promotieorganisaties, rederijen en agenten. Daarnaast speelt de samenwerking tussen Zaanstad en de Haven Amsterdam een rol.
Om de riviercruisevaart en motorchartervaart te faciliteren zijn in Zaanstad in de afgelopen zes jaar zes aanlegvoorzieningen (steigers en kademuren) aangelegd.
Door de grotere scheepslengte vraagt de riviercruise om langere aanlegvoorzieningen. Daarom wordt op dit moment bij Molen de Ooievaar een steiger aangelegd voor de riviercruisevaart. Die is in februari 2014 klaar.
De faciliteiten en aanlegvoorzieningen voor de riviercruisevaart worden verder uitgebreid met de renovatie en verbreding van de Wilhelminasluis en het aanpassen en uitbreiden van de faciliteiten in de Voorzaan aan de Prins Hendrikkade en de Bodecentrumkade.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -