- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaritiem supertrio presenteert LNG-vlaggenschip

Maritiem supertrio presenteert LNG-vlaggenschip

- Advertentie -

Delen

Onder grote belangstelling presenteerden Peters Shipyards, Interstream Barging en Shell woensdag 10 april de Greenstream, Europa’s eerste volledig LNG aangedreven binnenschip. De Europese Transportcommissaris Siim Kallas en minister Melanie Schultz van Haegen waren in Rotterdam aanwezig om aan te geven hoe belangrijk deze innovatie is – niet alleen voor Nederland maar voor heel Europa. 

 

Minister Schultz van Haegen, president-directeur Dick Benschop van Shell Nederland en directeur Geert van Voorn van Peters Shipyards stellen de Greenstream in gebruik. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

“Deze ondernemers durven te investeren in innovaties, in effectiviteit en efficiency en in duurzaamheid”, stelde Schultz van Haegen. “Met dit soort initiatieven bouw je een sterke reputatie op. En sta je waar je nu bent: een krachtig en innovatief cluster.”
Het maritieme cluster is volgens de minister een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. “De wereldmarkt verdraagt geen middelmaat maar eist excellentie.” En dat is waar dit maritieme supertrio voor staat.

Green Deal LNG
De presentatie van de Greenstream is het eerste tastbare resultaat van de Green Deal LNG, een samenwerkingsverband tussen brandstofproducenten van LNG zoals Shell, rederijen, kennisinstellingen, regionale overheden en Vopak en Gasunie als mede-eigenaren van de Gate-terminal op de Maasvlakte. Het doel dat de partijen zich op 5 juli 2012 stelden, was dat in 2015 in Nederland tenminste 50 binnenschepen, 50 zeegaande schepen en 500 vrachtwagens op LNG varen en rijden.

Veranderen
”Veranderen heeft tijd nodig”, aldus Lauran Wetemans, general manager Downstream-LNG bij Shell. “Honderd jaar geleden was er de Vulcano, het eerste binnenschip op diesel. Het duurde daarna nog tien jaar voordat de markt diesel als brandstof accepteerde. En nu is er de Greenstream. De tijden zijn veranderd. Het zal geen tien jaar meer duren voordat de markt om is. LNG heeft niet de toekomst. LNG is de toekomst.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -