Varen doe je samen! geeft dit jaar een folder uit die Het blauwe bord heet. Daarin geeft het project uitleg aan recreatievaarders hoe je op rivieren binnenschepen die de verkeerde wal varen, moet passeren (stuurboord op stuurboord). De regels in het Binnenvaartpolitiereglement en het Rijnvaartpolitiereglement (RPR) worden ook toegelicht in de folder. Er leven bij de watersporters veel onduidelijkheden over wat het blauwe bord betekent en hoe ze erop moeten anticiperen, zo bleek vorig jaar diverse keren in de praktijk bij (bijna-)ongelukken.
(foto Hanneke de Boer)
In elkaars vaarwater
“Beroepsvaart en recreatievaart komen elkaar dan ook vaak tegen en zitten elkaar daarbij soms letterlijk en figuurlijk in het vaarwater”, meldt Varen doe je samen! in een persbericht. “Hierbij doen zich gevaarlijke situaties voor. Hoewel het absolute aantal geregistreerde ongevallen op het water in vergelijking met bijvoorbeeld het wegverkeer relatief laag is, hebben aanvaringen tussen beroepsvaart en recreatievaart vaak ernstige gevolgen voor de betrokkenen. Daarnaast worden situaties waarbij beroepsvaart en recreatievaart in elkaars directe nabijheid verkeren door beide partijen vaak als onveilig ervaren. Zo is uit gesprekken met beroepsschippers gebleken dat zij dikwijls hun hart vasthouden als zij plaatsen passeren waar tevens drukke recreatievaart is.”
1
Hiswa
Varen doe je samen! is van 6 tot en met 11 maart weer met een eigen stand aanwezig op de HISWA Amsterdam Boat Show 2012.
Om de veiligheid op de Nederlandse vaarwegen te vergroten is in 2007 het project Varen doe je samen! gelanceerd tijdens de HISWA te water in IJmuiden. Daar hebben alle betrokken organisaties Rijkswaterstaat, alle provincies, de havenbedrijven van Amsterdam, Rotterdam en Groningen, de ANWB, HISWA Vereniging, het Watersportverbond en Koninklijke Schuttevaer een convenant ondertekend. Het project loopt tot en met 2014 en wordt uitgevoerd door de Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN).
Knooppuntenboekjes
Het doel van het project is de verkeersveiligheid tussen recreatie- en beroepsvaart te verbeteren door (mogelijk gevaarlijke) knelpunten te beschrijven, en het aanbieden van veilige (alternatieve) routes. Deze doelstelling wordt onder andere gerealiseerd door de zogenaamde Knooppuntenboekjes, het onderhouden van www.varendoejesamen.nl en het geven van lezingen of presentaties bij watersportverenigingen, jachthavens en andere organisaties. Dit laatste gaat vaak in samenwerking met mensen van Rijkswaterstaat en Koninklijke Schuttevaer.
Na een succesvolle pilot in 2007 door Rijkswaterstaat Zuid-Holland zijn in 2008 de eerste vijf Knooppuntenboekjes gemaakt. In 2009 kwamen er nog vijf bij. Daarmee was een landelijke dekking compleet. In de Knooppuntenboekjes worden ruim honderd knelpunten, verdeeld over heel Nederland, beschreven waar beroeps- en recreatievaart het water delen. Tevens wordt aangegeven hoe watersporters de punten veilig kunnen passeren of oversteken.
(foto Hylke Steensma)
De serie bestaat uit de volgende gebieden: 1a Noord-Holland, 1b Zuid-Holland, 1c het Amsterdam-Rijnkanaal, 2 de Deltawateren, 3 Friesland, Groningen en Drenthe, 4a de Maas en de grote rivieren, 4b de Geldersche IJssel, het Twentekanaal en de kop van Overijssel, 5a de Waddenzee, 5b het IJsselmeer, de Randmeren en Flevoland en 6 de Noordzeekust.
Folders
Er zijn naast de Knooppuntenboekjes ook folders over veilig varen gemaakt. Voorbeelden zijn: ‘Veilig het water op’, ‘Tips voor de roeiers en kanoërs’, ‘Spelregels voor een veilige snelle vaart’ en ‘Veiligheid aan boord’.
In 2012 verschijnt de folder ‘Het blauwe bord’. Met uitleg hoe je op de stromende rivieren grote schepen die de verkeerde wal varen moet passeren (stuurboord op stuurboord passeren). De regels in het Binnenvaartpolitiereglement en het Rijnvaartpolitiereglement (RPR) worden toegelicht. Alle Knooppuntenboekjes en folders zijn als pdf te downloaden op www.varendoejesamen.nl.
Rapportcijfer
In 2009 en 2010 is via www.varendoejesamen.nl onderzocht hoe watersporters die al bekend waren met het project de aangeboden informatie ervaren en waarderen. "Het blijkt dat jaarlijks veel (nieuwe) watersporters het project leren kennen, meestal via internet of een beurs. De Knooppuntenboekjes worden als zinvol en duidelijk ervaren en de meeste deelnemers zijn van mening dat deze wijze van presenteren bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid op het water. Het project krijgt gemiddeld een 7, recreatieschippers geven het project een hoger cijfer dan beroepschippers." De projectgroep verwerkt de onderzoeksresultaten en gedane suggesties in de campagne tot en met 2014.
De beroepsvaart doet – via Koninklijke Schuttevaer – ook mee aan het project. “De informatie van Varen doe je samen! is ook voor binnenvaartschippers interessant. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de Opstapdag die in 2011 op het Amsterdamse IJ werd georganiseerd. De aanwezige binnenvaartschippers maakten daar voor het eerst kennis met de aanbevolen oversteekplaats voor de recreatievaart, die al een paar jaar in Knooppuntenboekje Noord-Holland staat.”