De roeiers vieren hun behouden aankomst met champagne. (foto’s MG Redacties)
Vooraf hadden ze de reis betiteld als een ‘monstertocht’ en dat werd de 830 kilometer lange roeitocht ook. Maar afgelopen zaterdag kwamen de roeiende agenten van de Waterpolitie uit Dordrecht met minimale vertraging aan bij het hoofdkantoor aan het Blauwpoortsplein.
Daar werden ze als helden ingehaald door familie, vrienden, collega’s, de Dordtse wethouder Rinette Reynvaan (onder andere van Sport) met live muziek, spandoeken en confetti. De laatste kilometers voeren – naast de vaste begeleidingsboot – een blusboot van de brandweer, de RWS 71, bilgeboot De Hoopp 3 van Jongen en bootjes van de reddingsbrigade mee.
Tien dagen
Tien dagen hebben ze erover gedaan – ze hadden op de zevende dag zelfs gelegenheid voor een (welverdiende) rustdag. Ze begonnen op 2 juni (Hemelvaartsdag) en arriveerden zaterdag 11 juni in Dordrecht. In de 10 meter lange sloep Wim Padpos (beschikbaar gesteld door het STC) roeiden tien (soms twaalf) agenten, met een stuurman. In totaal waren er bijna twintig roeiers, van wie sommigen een paar dagen meededen en anderen elke dag in de boot stapten.
Tot de laatste categorie behoorde Henk Kuijpers, de aanstichter van het project. Eén dag kregen de agenten versterking van vier man van de Noordvaarders, een sloeproeiploeg uit Harlingen.
Henk Kuijpers was de grote animator.
Zwaar
De tocht was zwaar. Per dag werd ongeveer tien uur geroeid. De eerste dagen hadden ze vooral last van de sterke tegenwind. Later was ook de regen geregeld spelbreker. Bij de Lorelei had het team het eveneens zwaar. En de laatste dag braken nog twee roeispanen; vervangende werden in allerijl vanuit Dordrecht naar boord gebracht.
De gehele tocht van Basel naar Dordrecht was er een vrachtwagen met tenten, eten en ander materiaal mee. De ploeg van vijf begeleiders onder leiding van Hans Stemerdink, die de logistiek van begin tot eind had gepland, stond elke dag het vroegst op en ging het laatst naar bed.
Wethouder Rinette Reynvaan betuigde haar bewondering.
Help Sri Lanka Nu
De agenten roeiden niet alleen om de sportieve prestatie maar (vooral) om geld in te zamelen voor een goed doel: de stichting Help Sri Lanka Nu. Die gebruikt de opbrengst voor het opknappen van het Mother Theresa Home, een opvanghuis voor gehandicapten. Het streven was minimaal 10.000 euro bij elkaar te roeien. Mede dank zij de sponsoring door een flink aantal watergerelateerde bedrijven werd die doelstelling overtroffen. Rianne van der Geld van Help Sri Lanka Nu maakte bij de aankomst bekend dat het totaalbedrag 13.860 euro was.
Brit Kuijpers stond haar oom op te wachten.
Rianne van der Geld maakte het geldbedrag bekend.
Begeleider Hans Stemerdink ontving, net als Henk Kuijpers, een miniatuur roeiboot als aandenken.