“De Afsluitdijk voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnormen voor overstroming”, meldt woordvoerster Greetje Stelwagen, van Provincie Friesland. Dit blijkt uit de 6-jaarlijkse, wettelijk verplichte toetsing op veiligheid. Provincie Noord-Holland bevestigt dit. Beide provincies stuurden afgelopen woensdag gezamenlijk een brief aan staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.
De Afsluitdijk bij Den Oever. (foto E.J. Bruinekool)
Friesland en Noord-Holland vragen in de brief aandacht voor de Afsluitdijk. De provincies maken zich namelijk zorgen over de veiligheid en hebben de staatssecretaris gevraagd om op korte termijn inzicht te geven in de maatregelen die het Rijk wil treffen om weer aan de veiligheidsnormen te voldoen. De Afsluitdijk wordt beheerd door Rijkswaterstaat IJsselmeergebied. Bij eerdere toetsingen door Rijkswaterstaat voldeed de dijk, die inmiddels toe is aan een opknapbeurt, ook niet aan de norm en de dijk is.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Voor de duinen, dijken en andere objecten die nog niet aan de norm voldoen, werken de waterkeringbeheerders verbetermaatregelen uit en zij zorgen ook voor de uitvoering hiervan. Deze maatregelen komen in een nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma of worden opgenomen in het reguliere beheer en onderhoud van de beheerders.
De provincies hebben de staatssecretaris verzocht voldoende geld ter beschikking te stellen, zodat de beheerders de primaire waterkeringen, sluizen en gemalen toekomstbestendig kunnen maken.
Superstorm
De waterkeringbeheerders hebben de belangrijkste dijken en duinen onderzocht. Deze wettelijk verplichte toetsing per zes jaar vormt een aanvulling op het totale pakket aan activiteiten van de beheerders om te zorgen voor een waterveilig Nederland. In heel Nederland voldoen honderden kilometers dijken, dammen en duinen niet aan de wettelijke norm.
In de strenge normen wordt uitgerekend hoe de waterkeringen zich houden onder zeer extreme omstandigheden. De dijken moeten een superstorm kunnen doorstaan, die eens in de 4000 jaar of in sommige gevallen zelfs 10.000 jaar kan voorkomen.