Rijkswaterstaat is overgegaan tot het gunnen van de verlaging van de eerste honderd kribben in de Waal, tussen Druten en Nijmegen. Het project Kribverlaging Waal wordt uitgevoerd in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier. Het project bestaat uit het aanpassen van in totaal 750 kribben over een aaneengesloten gebied van 75 kilometer in de Waal.
In de voorbereidingsfase, van planstudie naar aanbesteding en gunning, is Rijkswaterstaat ondersteund door Advies- en ingenieursbureau DHV. De voorbereiding van de uitvoering voor de overige 650 kribben is ook bij DHV neergelegd. Het project Kribverlaging Waal is een van de projecten waarbij Rijkswaterstaat de markt maximaal inschakelt, zowel in de voorbereiding als de uitvoering.
Waterstand
In 2015 zou Nederland veilig moeten zijn voor hoog water. Om die reden heeft Rijkswaterstaat vastgesteld dat de kribben in hoog tempo verlaagd moeten worden. De pilot van honderd kribben, over een aaneengesloten gebied van 10 kilometer lang, ligt tussen Druten en Nijmegen.
Van de bovenkant van de kribben wordt een laag stenen en zand van gemiddeld 1 meter afgehaald, waardoor het water bij hoog water gemakkelijker door kan stromen. De waterstand zal door verlaging van alle 750 kribben in de Waal met 6 tot 12 centimeter dalen.
Pilot
Doel van het pilotproject is om nieuwe ervaringen op te doen op het gebied van vergunningen, procedures, gebruikte technieken, morfologische gevolgen en bevindingen met de markt. Daarnaast wordt gekeken of de geprognosticeerde waterstandsverlaging ook daadwerkelijk wordt behaald. Deze ervaringen worden ingebracht t.b.v. de verlaging van de overige 650 kribben. Zo worden mogelijkheden gecreëerd voor verbeteringen in het ontwerp en vernieuwende uitvoeringstechnieken. De overige 650 kribben liggen vooral in de gebieden Waalbochten, Fort Sint Andries en Beneden-Waal.
Ruimte voor de Rivieren
Verlaging van de kribben in de Waal is een van de 39 maatregelen in het project Ruimte voor de Rivier. Het heeft als doel de waterstand te verlagen zodat het rivierwater bij extreem hoog water de ruimte heeft. Naast waterstaatkundige doelen (veiligheid) is bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied een belangrijk doel. Hoe die bijdrage eruit ziet in termen van vormgeving, beleving en duurzaamheid is onderwerp van studie door DHV.