- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVerdachte transacties met schepen vallen niet onder meldingsplicht

Verdachte transacties met schepen vallen niet onder meldingsplicht

- Advertentie -

Delen

“Schepen vallen vreemd genoeg niet onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat is een foutje in de wet. Daarin wordt gesproken van transacties met ‘onroerende zaken’ en dus geldt het niet voor ’schepen’. Ties van Gulick van Otten & Gerrits notarissen uit Gemert wil niemand op ideeën brengen, maar hij hoopt wel de wetgever of de politiek wakker te schudden. “Als ze er ‘registergoederen’ van maken, is het probleem opgelost.”

Ties van Gulick: “Als ze in de wet ‘onroerende zaken’ vervangen door ‘registergoederen’, is het probleem opgelost.” (foto MGR)De Wwft (een samenvoeging van de wet Melding Ongebruikelijk Transacties MOT en de Wet Identificatie bij Dienstverlening WID) verplicht banken, notarissen, accountants en andere bepaalde zakelijke dienstverleners om ongebruikelijke, verdachte transacties bij Justitie te melden. De wet is onder andere bedoeld om fraude, witwassen en de financiering van terroristische organisaties te voorkomen. Het gaat onder andere om contante stortingen van 15.000 euro of meer en om verdachte transacties met onroerende goederen. Ook schepen waren beslist bedoeld door de wetgever, weet Van Gulick. Aangezien het daarbij per definitie ook om aanzienlijke bedragen gaat.
Hij heeft de zaak al eens aangekaart bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Die kende het probleem. Maar er is verder nog niets aan gedaan. “Vreemd. Stel dat er nu een schip voor acht miljoen euro wordt verkocht, dat een dag later voor tien miljoen wordt doorverkocht, dan kun je toch wel op je klompen aanvoelen dat er iets vreemds mee is. Verdacht. Maar dat mag ik niet melden. Het is niet alleen niet verplicht – ik mag het niet eens. Door de geheimhoudingsplicht die ik als notaris heb.”

Scheepshypotheken
Van Gulick (42) is kandidaat-notaris bij Otten & Gerrits, een kantoor uit Gemert. Hij staat op de nominatie om volgend jaar Peter Otten op te volgen. “Als het hare majesteit behaagt mij te benoemen als notaris.” Hij wordt dan ook vennoot in de praktijk die al bijna tweehonderd jaar gevestigd is in de Brabantse plaats. De andere twee notarissen en vennoten zijn Ronald Gerrits en zijn echtgenote Marjolein Gerrits-Van der Aa
Op 4 mei opent Otten & Gerrits een tweede kantoor in Uden, 15 kilometer ten noorden van Gemert.
Otten & Gerrits legt zich meer en meer toe op de binnenvaart: scheepshypotheken, overdrachten en teboekstellingen. Dat dan in combinatie met alle voorkomende notariële diensten zoals die op het gebied van familierecht (huwelijkse voorwaarden, nalatenschappen, schenkingen) vennootschapsrecht (oprichten van een BV, kopen en verkopen van bedrijven) en onroerend goed (aan- en verkoop van woningen, hypotheken).

Scheepswerf
Van Gulick heeft in het verleden al eerder met de scheepvaart te maken gehad. Hij werkte midden jaren ’90 bij een groot Utrechts notariskantoor, waar nogal eens zeeschepen bij het register uitgeschreven moesten worden. “Als ze naar het buitenland verkocht werden bijvoorbeeld. Of doorhalingen van hypotheken. Soms een enkele scheeps-cv, die had je toen meer dan nu; tot 2001 zaten daar meer fiscale voordelen aan.”
Er is nog een lijntje naar de maritieme sector. “Mijn moeders familie, de familie Van der Werff, was eigenaar van een scheepswerf. Dat gaat vele generaties, minstens vijf, terug. In het noorden – eerst in Hoogezand en later in Westerbroek – zijn vele schepen te water gelaten op de scheepswerf van de familie Van der Werff; en mijn peetoom was scheepsarchitect.”
Via Utrecht en Eindhoven belandde Van Gulick in 2005 in Gemert, zijn geboorteplaats. “Hier deden we nauwelijks iets in de binnenvaart. Op de Dommel en de Aa heb je weinig beroepsvaart, haha. Hier heb je uiteraard meer te maken met de agrarische sector.”
Ronald Gerrits is agrarisch specialist; Marjolein Gerrits houdt zich vooral bezig met familie- en erfrecht (en estate planning). Peter Otten doet vennootschapsrecht, en ook op dat inhoudelijk vlak volgt Ties van Gulick hem straks op.

Ook ondernemer

Aan onroerend goed gerelateerde activiteiten maken op elk notariskantoor een groot deel van de werkzaamheden uit. Toen de huizenmarkt aan een vrije val begon, ging Van Gulick – een notaris is nu eenmaal ook ondernemer – op zoek naar nieuwe kansen. De scheepvaart kwam al snel weer bovendrijven, toen zich toevallig een paar overdrachten aandienden. “Het ging om grote schepen, die ook een grote waarde vertegenwoordigen.”
Hij herinnerde zich hoe boeiend hij het werk voor die bedrijfstak vijftien jaar geleden vond en besloot zich opnieuw te specialiseren. “Met zekerheid vastgelegd” werd de toepasselijke slogan, gekoppeld aan het beeld van een meertouw om een bolder.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -