- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws35 miljoen liter voor vacuümbassin MARIN

35 miljoen liter voor vacuümbassin MARIN

- Advertentie -

Delen

Deze week stroomt bij MARIN 35 miljoen liter water in het vernieuwde Depressurised Wave Basin. Vrijdag 11 november namen bijna duizend klanten, aannemers, medewerkers, hun familie en vrienden een kijkje bij én in het betonnen gevaarte van 240 meter lengte.

(foto’s MARIN)

“Het is een unieke testlaboratorium”, zei Bas Buchner, directeur van MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland). “Nergens anders ter wereld kun je schepen testen in golven en vacuüm.”

Scheepsschroeven
Het gebouw zelf staat al bijna veertig jaar aan de Marconistraat/Galvanistraat in Ede: sinds de jaren ‘70 doet MARIN er onderzoek naar cavitatie van scheepsschroeven: bellenvorming achter de schroef die de schroef kapot kan slaan en veel herrie maakt. Om dat te kunnen testen, is het niet alleen noodzakelijk het schip en de schroef te verkleinen, maar ook de luchtdruk moet verlaagd worden. Dat doet MARIN door de lucht boven het water weg te zuigen tot 1/40e van de atmosferische druk. Omdat er dan 20 kilometer lucht op het dak staat te duwen, moet het gebouw enorm sterk zijn: de wanden en het dak zijn dan ook meer dan anderhalve meter dik.

Golfopwekkers
Met hulp van de overheid heeft MARIN nu kunnen investeren in golfopwekkers in deze testfaciliteit. Zo kan cavitatie worden onderzocht in golven, maar ontstaan er ook allerlei nieuwe onderzoeksvelden. Zoals het onderzoek naar luchtsmering voor schepen, golfenergie, het effect van geluid op zeedieren en golfklappen tegen schepen en offshore-constructies.
De golven worden gemaakt door bewegende flappen aan de wand, net als in een golfslagbad. Aan de andere kant worden ze weer opgevangen door metalen stranden. Een grote wagen rijdt als een trein over het water om de schepen die getest worden te volgen.
“Omdat mensen niet onder vacuüm kunnen werken”, aldus Buchner, “moet dat alles op afstand worden bediend vanuit de controlekamer. Dat wordt de eerste keer best even spannend.” In januari wordt de testfaciliteit formeel geopend door minister Verhagen van Economische Zaken, Innovatie en Landbouw.

MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland, is sinds 1932 een onafhankelijke en innovatieve dienstverlener voor de maritieme industrie: simulaties, modeltests, waregroottemetingen en training, gericht op hydromechanisch en nautisch onderzoek. MARIN richt zich hierbij op de scheepsbouw, scheepvaart, offshore-industrie en overheden. De belangrijkste klanten zijn werven en reders, ontwerp- en classificatiebureaus, producenten in de olie- en LNG-industrie en marines.
 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -