- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws26 mei: viering 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen

26 mei: viering 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen

- Advertentie -

Delen

Ter gelegenheid van 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen wordt zaterdag 26 mei een feestelijke reünie gehouden voor oud-leerlingen en personeelsleden. Het programma is inmiddels definitief en speelt zich af op en rond de gebouwen van de Maritieme Academie Harlingen aan de Almenumerweg, in het stadscentrum en in de Nieuwe Willemshaven.

Oud-leerlingen en oud-collega’s ontmoeten elkaar die dag om samen oude schoolherinneringen op te halen. Het programma duurt van 10.30 tot 20.00 uur. Er hebben zich al honderden deelnemers aangemeld. De inschrijving staat nog steeds open. Via www.maritiemeacademieharlingen.nl kan men zich aanmelden.

Het programma begint en eindigt in de feesttent op het voorterrein van de Maritieme Academie Harlingen. Om 11.00 uur vindt daar een openingsprogramma plaats en is aansluitend de lunch. Het (mid)dagprogramma is naar vrije keuze invulbaar.

Aan het eind van de middag wordt de reünie afgesloten met een warm/koud buffet en optredens van de Makkumer Blues Brothers en Frerik de Swetser.

 

Symposium

In de recreatiezaal van de Maritieme Academie Harlingen wordt van 13.30 tot 16.30 uur het symposium 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen gehouden. Dat wordt georganiseerd door de Wurkgroep Maritime Skiednis namens de Fryske Akademy. Hier zullen verschillende historici, onder wie de schrijver van het jubileumboek Jur Leinenga, ingaan op maritiem onderwijs door de eeuwen heen.

 

Aardappelschilwedstrijd

In de schoolgebouwen aan de Almenumerweg kunnen de deelnemers aan de reünie kennismaken met het hedendaagse maritieme onderwijs. Zoals het full mission binnenvaartsimulatorencentrum, de zeevaartsimulatoren en het lifeboat-trainingscentrum op het voorterrein van de school. De nieuwste aanwinst, de Lego Mindstorms Studio waar robotisering en autonoom varen centraal staan, zal zeker ook de aandacht trekken. Verder zijn er in de klaslokalen speciale gastlessen door oud-docenten. En er wordt oud filmmateriaal van bootsman Beers vertoond. In het restaurant worden onder de strenge maar rechtvaardige leiding van hofmeester Visser aardappelschilwedstrijden gehouden.

De huisvesting van de huidige generaties leerlingen is ook geopend, evenals de bijbehorende recreatieruimtes, restaurant en studieruimtes. Ook vindt er een speciale editie van het WK Trosgooien plaats.

Expositie

De reünisten kunnen in het centrum van Harlingen de expositie 200 jaar Maritiem Onderwijs in Harlingen bezoeken in het gemeentemuseum het Hannemahuis. Ook kan langs de vroegere schoollocatie ‘het Oude Weeshuis’ aan de Zuid-Ooster Singel worden gewandeld. Daar zat vroeger de zeevaartschool. Onder leiding van stadsgidsen zijn er speciale wandelingen door het centrum van Harlingen worden gemaakt. Vertrek en eindpunt is de Maritieme Academie.

In de Nieuwe Willemshaven zijn de opleidingsschepen Prinses Maxima en Emeli te bezichtigen. De reünisten kunnen in dezelfde haven ook een bezoek brengen aan de in aanbouw zijnde replica van de Willem Barents. Aan de Zuidoostersingel, bij de ligplaatsen van de Maritieme Academie, worden wedstrijden wrikken gehouden.

 

De scholen die samen de 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen hebben verzorgd, zijn:

  • Middelbare School voor Scheepswerktuigkundigen
  • KOFS Oranje Nassauschool voor Rijn-, binnen- en kustvaart
  • Binnenvaartavondschool
  • Noordzee College afdeling Rijn-, binnen- en kustvaart
  • Maritieme Academie Harlingen vmbo
  • Maritieme Academie Harlingen mbo (NOVA College)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -