- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws2018 was recordjaar voor Amsterdamse haven

2018 was recordjaar voor Amsterdamse haven

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Amsterdam NV heeft in 2018 bij een licht gestegen omzet een nettoresultaat behaald van 68,5 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 12,5 procent ten opzichte van 2017 (60,9 miljoen euro) en de grootste winst ooit.

De opbrengsten namen in 2018 toe met 5 procent naar 157,4 miljoen euro. Dat is te danken aan het record aan gronduitgiften, 45,1 hectare, en aan de toegenomen havengelden. Dat laatste hangt samen met het overslagrecord van 82,3 miljoen ton.

Deze resultaten publiceerde het Havenbedrijf 6 mei in zijn Jaarverslag 2018. De jaarcijfers laten een financieel gezonde positie zien van het Havenbedrijf, dat profiteert van het gunstige economische klimaat. De toegevoegde waarde van de haven nam met ruim 4 procent toe tot EUR 7,2 miljard en de havengebonden werkgelegenheid steeg met ruim 2 procent naar 68.399 banen.

Biobased en circulair

Opvallend aan de opbrengsten uit gronduitgiften is het grote aandeel in erfpacht uitgegeven vierkante meters aan bedrijven met biobased en circulaire activiteiten. Van de 45,1 hectare uitgegeven terrein werd ruim een vijfde deel (9,1 hectare) aan dit type bedrijven toegewezen. in 2017 was dat nog maar 2 procent.

CEO Koen Overtoom van Havenbedrijf Amsterdam zegt daarover: “Gevoed door gesprekken aan klimaattafels, nieuwe duurzame initiatieven en door de vestiging van nieuwe spelers die actief zijn in de energietransitie en de circulaire economie, zien wij dat de haven kantelt. Het aandeel nieuwe bedrijven met een duidelijk duurzaam profiel begint omvang te krijgen. We worden sneller, slimmer en schoner. Dat is een goede ontwikkeling.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -