Verkoop laagzwavelige diesel schiet omhoog

0
(archieffoto Tekst & Toebehoren)

In Rotterdam wordt, in aanloop naar de nieuwe IMO-norm voor de zeevaart, steeds meer laagzwavelige diesel verkocht. De VLSFO (Very Low Sulphur Fuel Oil) heeft maximaal 0,5 procent zwavel.

De nieuwe, schonere brandstof is in twee maanden zeer populair geworden, meldt Havenbedrijf Rotterdam. De Maasstad is de grootste bunkerhaven van Europa.

De helft van alle in november verkochte bunkers betrof VLSFO. Dit blijkt uit de bunkermeldingen die gedaan zijn via de app TimetoBunker (die voorheen Bunkerapp heette) van het Havenbedrijf.

Zwavel

Vanaf 1 januari 2020 mag de brandstof van zeeschepen op de wereldzeeën nog maar 0,5 procent zwavel bevatten. Nu is dat nog 3,5 procent. Hoogzwavelige brandstof is dan alleen nog toegestaan op schepen met scrubbers aan boord, die de uitlaatgassen filteren. Op de Noordzee mag , zonder nabehandelingssysteem, sinds enkele jaren al met bunkerolie met slechts 0,1 procent zwavel worden gevaren.

Uit de TimetoBunker-app, die een derde van alle bunkermeldingen verwerkt, blijkt dat in de laatste twee maanden de verkoop van VLSO enorm is gestegen: in september was het 1.700 ton, in oktober 32.000 ton en in november 95.000 ton. Daarmee is het percentage VLSFO binnen de totale verkoop van alle stookolie gegroeid van 1,8 in september naar 51,6 procent in november. De verkoop van distillaten (MGO en MDO) bleef in deze maanden stabiel.

 

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.