- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVerder dalende waterstanden door aanhoudende droogte

Verder dalende waterstanden door aanhoudende droogte

- Advertentie -

Delen

Het zomerse weer blijft aanhouden. De droogte wordt zowel op land als op de vaarwegen steeds duidelijker merkbaar. In de afgelopen periode is er bijna geen neerslag gevallen, waardoor het neerslagtekort in Nederland verder is toegenomen. De waterstanden van de grote rivieren Rijn en Maas dalen, terwijl de watervraag nog altijd zeer hoog is.

Op de Rijn is al een poos sprake van laagwater plus de bijhorende toeslagen. De Pegel in Kaub schommelt de laatste dagen net boven de 100. Zondag 15 juli was het 106, in de dagen erna gingen er een paar centimeter af en die kwamen er woensdag 18 en donderdag 19 juli weer bij, zodat de Pegel vandaag precies weer op 106 stond. Komend weekend zakt hij onder de 100, voorspelt de Duitse vaarwegbeheerder WSV.

 

Verder dalen

In Nederland zijn de gevolgen van de lage waterstanden voor de scheepvaart nog minimaal, schrijft Rijkswaterstaat op haar website, “maar kunnen in de komende periode toenemen naarmate de waterstanden verder dalen. De scheepvaart moet dan rekening houden met hinder door onder andere verminderde diepgang en oplopende wachttijden bij sluizen.”

De afvoer van de Rijn, de IJssel en de Maas is laag voor de tijd van het jaar. Rijkswaterstaat en de waterschappen kunnen, zij het met de nodige maatregelen, nog wel aan de watervraag voldoen. Ze houden de situatie nauwlettend in de gaten. De al eerder bijeengeroepen Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling is nog steeds actief.

De wateraanvoer via de Rijn is in de afgelopen week gedaald tot onder het LCW-criterium voor de maand juli. Dat levert code geel op. De verwachting is dat de Rijnafvoer de komende twee weken verder zal dalen.

 

Zuinig schutten

Rijkswaterstaat voert bij de Irenesluizen continu extra water aan om de regio van water te kunnen voorzien en verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen tegen te gaan. Het peil van het Volkerak-Zoommeer is opgezet om water te bufferen. Bij de Afsluitdijk en Haringvlietsluizen wordt geen water meer doorgelaten naar zee om water zoveel mogelijk vast te houden. Om zoveel mogelijk water te besparen, wordt bij verschillende sluizen zuinig geschut. Dat betekent dat er pas geschut wordt als de sluis zo goed als vol is.  Waar mogelijk pompt Rijkswaterstaat water terug.

In de stroomgebieden van de Rijn en de Maas wordt in de komende periode nog steeds weinig neerslag verwacht. Ook blijft het de komende periode relatief warm. Het neerslagtekort neemt naar verwachting dan ook nog verder toe.

foto: De Pegel in Kaub (archieffoto Brühl)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -