Ver.di en regering gaan om tafel – staking stopgezet 

0

Op korte termijn overleggen Ver.di en de bondsregering om een oplossing te vinden voor het arbeidsconflict bij de WSV. Vanwege deze onverwachte ontwikkeling worden de voor komende week aangekondigde stakingen drastisch ingekort. Eigenlijk zou het sluispersoneel vanaf maandag 9 september door heel Duitsland een volledige week actie voeren; nu beperkt de staking zich tot maandag (en mogelijk op enkele plekken ook nog een deel van dinsdag). Op het Noord-Oostzee-Kanaal zijn helemaal geen acties meer.

Toezeggingen
Vrijdag 6 september kwamen de ministers Hans-Peter Friedrich (Binnenlandse Zaken), Wolfgang Schäuble (Financiën) en Peter Ramsauer (Verkeer) de stakende medewerkers van de Wasser- und Schifffahrtsverwaltung tegemoet. Ze verklaarden dat in het sociaal plan voor de reorganisatie van de dienst formele afspraken worden gemaakt dat er geen gedwongen ontslagen en overplaatsingen komen, dat de werknemers er niet financieel op achteruit gaan en dat zij hun vakantierechten en loonschaal behouden bij een vrijwillige overplaatsing.

Minister Ramsauer gaat alsnog met Ver.di om tafel. Diverse organisaties, waaronder de vereniging van Duitse binnenhavens BöB, riepen vorige week bondskanselier Angela Merkel op persoonlijk in te grijpen en de voor schippers, havens en verladers desastreuze staking te beëindigen. 

Daarmee lijkt de bondsregering aan de eisen van de WSV-stakers tegemoet te komen. Al eerder had onder andere minister Ramsauer beloftes gedaan, maar daaraan hechtte Ver.di toen weinig geloof.
De vakbond is blij met de plotselinge tegemoetkoming, maar spreekt nog niet van een doorbraak. Wel ziet bestuurder Achim Meerkamp “aanknopingspunten voor verdere gesprekken”. “Vandaar dat we hebben besloten de staking stapsgewijs stop te zetten.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.