Veel hinder door combinatie storm en hoogwater

0

Grote delen van het land hebben ernstige last van de storm in combinatie met hoogwater door de aanhoudende neerslag. De scheepvaart heeft onder meer te maken met een volledig vaarverbod op de Groningse wateren. De noordelijke provincies hebben de meeste problemen. In de Groningse gemeente Tolbert dreigt een dijkdoorbraak.

De Stormvloedwaarschuwingsdienst heeft vanochtend waarschuwingen uitgegeven voor de sectoren West Holland, Den Helder, Harlingen en Delfzijl. De SVSD houdt de waterstandsverwachtingen langs de Nederlandse kust sinds 22.00 uur gisteravond extra scherp in de gaten. Dit doet de SVSD mede naar aanleiding van de door het KNMI verwachte weersontwikkelingen.

IJsselkering dicht
De Hollandsche IJsselkering tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel is sinds 4 januari uit voorzorg gesloten vanwege de hoge waterstanden. De verwachting is dat de kering dicht blijft tot vrijdag 6 januari 12.00 uur. Vanwege het hoge water in het Ketelmeter wordt de balgstuw bij Ramspol vanmiddag geactiveerd. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg hoeft vrijwel zeker niet dicht. Dat gebeurt bij een waterstand van 3.00 meter boven NAP en de hoogste stand reikt (om 14.00 uur) niet hoger dan 2.48 +NAP.
In Dordrecht dreigen kades onder te lopen. Uit voorzorg stelt de gemeente zandzakken ter beschikking. Ook zouden sommige pontons van de Waterbus niet meer toegankelijk zijn.

Rijn
In Duitsland worden op de Rijn beperkingen ingesteld. Zo stond de Pegel in keulen vanochtend op 618. Bj 620 wordt Marke I van kracht.

Waarschuwingen
Voor de sector Hoek van Holland wordt een hoogwaterstand verwacht van 230 cm +NAP om 12.40 uur vanmiddag.
Voor de sector Den Helder wordt een hoogwaterstand verwacht van 240 cm +NAP om 16.00 uur vanmiddag.
Voor de sector Harlingen wordt een hoogwaterstand verwacht van 300 cm +NAP om 18.15 uur vanavond.
Voor de sector Delfzijl wordt een hoogwaterstand verwacht van 340 cm +NAP om 21.00 uur vanavond.

Windsnelheden
Het KNMI meette gisteravond windsnelheden tot 8 op de schaal van Beaufort (bij windkracht 9 is sprake van storm).
Voor vandaag voorspelt de dienst noordwest 10 voor Texel en Rottum en noordwest 9 voor Vlissingen, Zierikzee, Hoek van Holland, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl, IJsselmeer en Marken.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.