Van Wijngaarden bestelt nieuw model Shoalbuster

0

In opdracht van Van Wijngaarden Marine Services is Damen begonnen met de bouw van het nieuwste – en bijna grootste – model uit de populaire Shoalbuster-serie. Deze Shoalbuster 3512 is 35 meter lang, heeft een diepgang van 2,90 meter en een BRT van 498 ton.

Voordelen van het volledig nieuwe ontwerp zijn onder meer een grotere brug, een groot werkdek van 134 m² en een accommodatie voor elf opvarenden. De voortstuwing wordt geleverd door drie motoren met een vermogen van 2910 bKW bij 1.800 rpm, waarbij de middelste motor de twee gensets kan aanvullen wanneer er extra vermogen nodig is voor de hydraulische dekuitrusting, zoals de kraan, de lier, of de boegschroef.

 

Veelzijdige klasse

Van Wijngaarden Marine Services bezit en exploiteert wereldwijd een vloot van veertien werkschepen voor diepzee-, kust- en binnenwateren. Drie daarvan zijn Damen Shoalbusters (een 2609S en twee 3009’s) en een vierde is een Damen Pushy Cat 42. De laatste draait al ruim veertig jaar onvermoeibaar mee.

De Shoalbusters van Damen vormen een zeer veelzijdige klasse, geschikt voor uiteenlopende taken. Zoals sleepwerk over korte en lange afstanden en baggerondersteuning voor offshore-projecten.

 

Gert Jan van Wijngaarden en Jos van Woerkum ondertekenden het bouwcontract. (foto Damen Shipyards)
Gert Jan van Wijngaarden en Jos van Woerkum ondertekenden het bouwcontract. (foto Damen Shipyards)

Waardevast werkschip

De nieuwe 3512 zal overal inzetbaar zijn. Met een trekkracht van 55 ton en een diepgang van minder dan 3 meter is hij inzetbaar bij zwaar sleepwerk in ondiep water, bij duik-, survey- en baggerwerkzaamheden. Hij kan ook zeven standaardcontainers vervoeren.

‘Met dit nieuwe schip kunnen wij ons dienstenaanbod in onze doelmarkt uitbreiden’, aldus Gert Jan van Wijngaarden, general manager bij Van Wijngaarden Marine Services. ‘Wij hebben voor Damen gekozen omdat Damen een betrouwbare partner is die het gewenste schip tegen een realistische prijs en binnen de gestelde termijn kan bouwen. Bovendien heeft de Shoalbuster zich dankzij zijn ontwerp bewezen als zeer waardevast werkschip.’

 

Concurrentie

‘Wij zijn verheugd dat Van Wijngaarden Marine Services bij ons is teruggekomen voor een vierde Shoalbuster, elf jaar na oplevering van de eerste, zegt directeur Jos van Woerkum van Damen Shipyards Hardinxveld. ‘’De concurrentie was enorm; dus we waren erg blij toen onze combinatie van kwaliteit, prijs en levertijd als winnaar uit de bus kwam. Dit nieuwe Shoalbuster-ontwerp met zijn extra mogelijkheden wordt beslist een populaire toevoeging aan de vloot.’

Wijngaarden-Damen2De oplevering van de Shoalbuster 3512 staat gepland voor eind maart 2016.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.