Tijdelijk weer betalen voor bilge

0

Vanaf 1 augustus wordt tijdelijk de betaling van de eigen bijdrage bij de afgifte van bilgewater voortgezet. De 5% opcenten op de havengelden blijven ook gehandhaafd tot 1 januari 2011. Dat is nodig geworden door het uitstel van deel A van het Scheepsafvalstoffenverdrag tot 1 januar. Eigenlijk zou de financiering vanaf 1 juli met een toeslag van 7,50 euro per 1000 liter gasolie gebeuren.

Door de overgang van het ene naar het andere systeem konden schepen sinds 1 mei in Nederland gratis bilgewater afgeven op vertoon van een geldig olieafgifteboekje. Omdat de ingang van deel A van het verdrag een half jaar is vertraagd, gaat op 1 augustus opnieuw de eigen bijdrage van 2 cent per liter afgegeven bilgewater geïnd worden. Dat zal niet worden afgeschreven van de oude ecorekening of ecocard, maar van de nieuwe, internationale ecorekening.

Betaalautomaten
De Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) plaatst tijdelijk nieuwe betaalautomaten bij de ontvangstvoorzieningen. De betaling gebeurt op dezelfde wijze als voorheen. Na het bilgen wordt de te betalen bijdrage via de ecocard geïnd. Met de inlogcode die is verstrekt bij de levering van de internationale ecocard(s) kan de schipper via de SAB-website zijn gedane transacties volgen.
Wie nog niet in het bezit is van een internationale ecocard, moet die snel aanvragen. Zonder de nieuwe ecocard betalen binnenvaartondernemers bij afgifte van bilgewater in Nederland de volledige kosten.

Buitenlandse schepen
Buitenlandse scheepseigenaren die níet in het bezit zijn van een door Nederland afgegeven ecocard en die hier bilgewater willen afgeven moeten een geldig olieafgifteboekje tonen en een eenmalige machtiging tekenen waardoor de eigen bijdrage rechtstreeks kan worden afgeschreven van de bankrekening.
Vanaf 1 januari 2011, als deel A van het Scheepsafvalstoffenverdrag ingaat, is de internationale ecocard te gebruiken voor de betaling van de afvalbeheersbijdrage. Men betaalt dan niet meer bij de afgifte van bilgewater maar bij het bunkeren van gasolie.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.