- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRoeken moeten weg voor tweede sluis Eefde

Roeken moeten weg voor tweede sluis Eefde

- Advertentie -

Delen

Voor de bouw van de tweede sluis in Eefde moet een roekenkolonie worden verhuisd. Het bosje waarin de vogels wonen, staat namelijk in de weg en wordt gekapt.

In 2012 is besloten dat de tweede sluis aan de noordzijde van de bestaande sluis komt. Om de roeken niet te verstoren worden ze vóór de start van de bouwwerkzaamheden verplaatst naar een geschikte locatie.

 

De tweede sluis komt ten noorden van de huidige.

De verplaatsing gebeurt geleidelijk en wordt stopgezet zodra het broedseizoen begint. Hierdoor kan het in totaal twee jaar duren voordat alle roeken op de nieuwe locatie gaan nestelen. Pas daarna zullen de bomen worden gekapt en kan worden gestart met de bouwwerkzaamheden voor de tweede sluis. ‘Het is dus belangrijk dat we nu beginnen met de verplaatsing, omdat anders de bouw en dus de ingebruikname van de tweede sluis moeten worden uitgesteld’, aldus Rijkswaterstaat.
Het bestemmingsplan is echter nog niet definitief. Daarom worden geen onomkeerbare maatregelen genomen. Dit betekent dat de roeken altijd weer terug kunnen naar de huidige plek. 
De start van de bouw is gepland in 2016. De nieuwe sluis zal tussen 2018 en 2020 gereed zijn.

Flora- en faunawet
Rijkswaterstaat dient ook rekening te houden met de Flora- en faunawet. De roek geniet in de wet absolute bescherming. Niet alleen de vogel zelf is beschermd, maar ook de nesten zijn het gehele jaar beschermd. Rijkswaterstaat heeft daarom een ontheffing aangevraagd. In het bijbehorende Roekenbeschermingsplan is vastgelegd op welke manier de roeken verplaatst mogen worden. De Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken heeft de ontheffing in mei 2013 verleend en het plan goedgekeurd. Hierbij is gekeken naar de effecten van de verplaatsing op de totale roekenpopulatie in de omgeving van Eefde.

(foto Wikimedia/Apdexy)

Dichtbij
De roeken worden verplaatst naar de hoge bomen naast de Eefse beek, ten noordoosten van de huidige sluis. Deze nieuwe locatie bevindt zich dicht bij de huidige locatie. Bovendien zijn er weinig verstorende elementen. De nieuwe locatie bestaat uit zowel beuken als eiken. De beuken zijn hoog genoeg om als nestbomen te dienen. De komende twee jaar wordt door de aanplant van eiken ook nog extra nestgelegenheid aangelegd.
Rijkswaterstaat heeft de werkzaamheden uitbesteed aan Avonda Faunabeheer. Dit bureau heeft ervaring heeft met het verplaatsen van roeken op een diervriendelijke manier en conform de wettelijke richtlijnen. De adviseurs van Rijkswaterstaat blijven nauw betrokken, evenals de Vogelwerkgroep Zutphen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -