Reparatie stuw Grave duurt weken

0

Vandaag (2 januari) start Rijkswaterstaat met het pompen van water vanuit de Maas naar het Maas-Waalkanaal. Daarvoor zet de vaarwegbeheerder twee grote pompen in, die op een ponton bij Sluis Heumen komen te staan. Die moeten ervoor zorgen dat het waterpeil weer voldoende is om scheepvaart toe te staan op het kanaal. Dat duurt een aantal dagen. Reparatie van de stuw duurt nog minstens weken.

Het gehele Maas-Waalkanaal en de Maas tussen Grave en Sambeek zijn sinds donderdagavond 29 december gestremd als gevolg van de schade aan de stuw in Grave nadat een Duitse tanker die had geramd.

Rijkswaterstaat wil het waterpeil op het Maas-Waalkanaal de komende dagen verhogen naar het oorspronkelijk peil van +7,90 meter NAP. Als dat bereikt is kan de scheepvaart op kleine schaal gebruikmaken van het kanaal. Sluis Weurt zal vanaf dat moment beperkt bedienen. Sluis Heumen blijft tot nader bericht gestremd.

Het water dat uit de Maas in het Maas-Waalkanaal wordt gepompt heeft geen effect op het waterpeil in het pand van de Maas bij Grave. Er wordt namelijk minder water uitgepompt naar het Maas-Waalkanaal dan dat er instroomt vanuit het pand Sambeek.

 

Waterpeil

Het waterpeil tussen Grave en Sambeek was op 1 januari nagenoeg stabiel op een hoogte van +5,14 meter NAP. Er zijn wel minimale fluctuaties in de afvoer die het waterpeil kunnen beïnvloeden, aldus Rijkswaterstaat. De normale diepte is 7,90 meter. Tal van eigenaren van woonboten zijn gedupeerd doordat hun woonboten scheef en deels droog zijn komen te liggen.

Als de waterafvoer van de Maas afneemt, kan het waterpeil verder zakken. De minimale hoogte is +4,90 meter NAP.  Voor de komende dagen worden er geen grote veranderingen in de waterafvoer verwacht.

 

Inspectie

Rijkswaterstaat heeft zaterdag met camera’s een onderwaterinspectie uitgevoerd aan de stuw Grave. Er zijn vijf schuiven beschadigd. Maar de inspectie heeft nog geen volledig beeld van de schade. De Het onderzoek gaat verder, onder meer aan de schuiven en in de machinekamer.

Ook het onderzoek naar de toedracht gaat verder. De politie heeft de Slowaakse kapitein vrijdagochtend in het ziekenhuis aangehouden voor verhoor. Ook is een bloedmonster afgenomen om vast te stellen of hij gedronken had.

 

foto: Rijkswaterstaat

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.