Protest tegen kernafvaltransport per schip

0
(foto Robin Wood)

Een transport van kernafval via de Neckar moest woensdag 28 juni enkele uren na vertrek alweer tijdelijk worden onderbroken nadat vier activisten van Robin Wood via een touw waren afgedaald van een brug in Bad Wimpfen, ten noorden van Heilbronn.

De Ronja-Edda, beladen met drie castor-elementen met kernafval, was op 28 juni in de ochtend onder zware politiebegeleiding vertrokken vanuit Obrigheim in Baden-Württemberg, waar energieconcern EnBW een stilgelegde kerncentrale aan het ontmantelen is. Het kernafval wordt voor het eerst per binnenschip naar een tijdelijke opslaglocatie in Neckarwestheim gebracht.

EnBW heeft een vergunning gekregen om tot november 2018 vijf scheepstransporten te doen. Anti-kernafvalorganisaties als Robin Wood en Ausgestrahlt noemen dit onverantwoord. “Waanzin om het gevaarlijkste afval ter wereld dwars door dichtbevolkt gebied in een schip te vervoeren.”

 

Niet veilig

En dat alleen, zo beweert Robin Wood, omdat EnBW nabij stilgelegde kerncentrales niet wil investeren in een opslaglocatie. De organisatie vreest ook dat het kernafval in Neckarwestheim niet veilig kan worden opgeslagen. Bovendien moet het afval op een later tijdstip naar een nu nog onbekende, definitieve opslaglocatie worden gebracht. Zolang de politiek niet kan aangeven wat deze locatie is, eist Robin Wood dat men het afval laat liggen op de locatie van de stilgelegde centrale.

Ook de gemeente Neckarwestheim diende een klacht in tegen het transport, maar die werd door de rechtbank in Berlijn afgewezen. De gemeente was bang voor stralingsrisico. Na tussenkomst van de politie kon het schip weer verder varen.

 

foto’s: Robin Wood

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.