- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsProefproject met 895 gratis transponders

Proefproject met 895 gratis transponders

- Advertentie -

Delen

Vanaf dinsdag 6 oktober kan bij het Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) worden ingeschreven voor een proefproject met Inland AIS-transponders. Er zijn 895 transponders beschikbaar tussen 1 oktober 2009 en 31 januari 2010. De transponders worden kosteloos ingebouwd aan boord. De aansluiting met elektronische kaart (ECDIS) en/of radar is voor rekening van de schipper.

De aanmelding bij BTB dient te geschieden voor 31 januari 2010, de transponders worden dan voor 31 maart 2010 ingebouwd. Wie het eerst komt wie het eerst maalt, stellen BTB en Rijkswaterstaat in een advertentie in de binnenvaartbladen deze week. Tevens krijgen alle schippers in de loop van de week 5-10 oktober een brochure in de bus met als titel ‘Een Inland AIS-transponder, is dat iets voor u?’.

Subsidie
De proef wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie, die daarvoor TEN-T gelden beschikbaar stelt. Dat geldt tevens voor de subsidieregeling, waar de rest van de vloot gebruik van kan maken. Later dit jaar komt BTB met een publicatie over hoe precies die subsidie eruit ziet. Vast staat wel al dat die subsidie voor Inland AIS transponders zal lopen van 1 januari 2009 (met terugwerkende kracht dus) tot 31 december 2012. Naar verluidt moet de subsidieregeling toereikend zijn om de hele vloot te voorzien van Inland AIS-transponders. Er is nog geen sprake van een algehele verplichting, maar in de havens van Antwerpen (1 maart 2011) en Rotterdam (2012) is die verplichting wel al aangekondigd.

Verplichting

Nauticast Inland AIS, (ACR Electronics IN)

Bij de proef wordt een transponder ter beschikking gesteld door de overheid, bij de subsidieregeling kunnen de schippers zelf kiezen uit vier goedgekeurde types. Meer informatie hierover op www.binnenvaart.org, waarop vanaf dinsdag 6 oktober ook de gegevens over de aanmelding voor de proef zijn te vinden.
Proef en subsidieregeling zijn voor de beroepsmatig varende ondernemer/schipper en voor de eigenaren van andere vaartuigen langer dan 20 meter op de Nederlandse binnenwateren. De ‘binnen/buitenschepen’ kunnen geen aanspraak op de regelingen maken.
Ook commercieel opererende vaartuigen die korter zijn dan 20 meter, zoals sleepboten, komen in aanmerking.
De proef en de subsidieregeling staan open voor alle schepen inclusief buitenlandse vaartuigen die in Nederland varen. Omdat de Duitse overheid ook een subsidieregeling heeft, kunnen Duitse schepen in Duitsland een aanvraag indienen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -