Scheepswerf De Kaap is in de MKB Innovatie Top 100 derde geworden in de categorie logistiek groothandel en maritiem met het
rondvaartschip Nemo dat op waterstof vaart. In de algehele rangschikking eindigde het bedrijf uit Meppel op de 29e positie.
De Nemo,de fuelcell boat. (archieffoto Hans Heiligers)
Het rondvaartschip van scheepswerf De Kaap dat vorig jaar in Amsterdam in gebruik werd genomen, wordt aangedreven door energie uit brandstofcellen. Het is het eerste schip ter wereld dat speciaal voor deze wijze van aandrijving en energiebeheer is ontworpen. Het schip veroorzaakt geen emissies van schadelijke stoffen en geen fijn stof en het maakt geen motorlawaai.
Het schip is als een open innovatie ontworpen in samenwerking met MSNNoord en Alewijnse. "De scheepswerf komt hiermee tegemoet aan de vraag van de maritieme industrie naar duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen", aldus de jury.
Octopus
Op de 62e plaats in de totaalranglijst staat ook een maritieme innovatie. Het gaat om Octopus van Amarcon uit Dalfsen. Amarcon levert sensoren en software aan scheepvaartbedrijven om slingeringen van een schip te meten en een kapitein te ondersteunen met informatie om schade aan lading en schip te voorkomen. Het bedrijf ontwikkelde Octopus, een systeem dat in samenwerking met meteodiensten de gezagvoerder van een schip in staat stelt om de optimale koers en vaart te berekenen, met zo min mogelijk kans op calamiteiten. Dat is volgens de jury "aantrekkelijk voor scheepvaartondernemingen die dure ladingen aan dek van een zeeschip vervoeren (projectlading, containers) en ook onder slechte weersomstandigheden varen."
Winnaar
De overall-winnaar van de MKB Innovatie Top 100 werd Dacom uit Emmen. Dat bedrijf heeft zich gespecialiseerd in irrigatiemanagement. Bodemvochtsensoren in het veld van de teler laten zien wat de dagelijkse wateropname is in de verschillende bodemlagen van het gewas. Met deze informatie wordt het optimale tijdstip van beregenen bepaald en is minder water nodig. "De technologie van Dacom draagt hiermee bij aan het oplossen van de voedselschaarste en een duurzame voedselproductie", aldus de jury.