Museum Maasbracht lijkt gered

0

De jarenlange (subsidie)lijdensweg van het Maas- en Scheepvaartmuseum is voorbij. Althans volgens Roelof Fransbergen, de voorzitter van het museum. “Eind 2011 zitten wij in een museumschip’; anders heet ik geen Roelof Fransbergen meer”, zegt de strijdbare museumvoorzitter.

Afgelopen februari gooide de gemeente Maasgouw de knuppel in het hoenderhok. De gemeentesubsidie zou worden geschrapt. “Er zijn te weinig inkomsten, per 1 januari 2011 gaan de deuren op slot”, was de boodschap. Een nieuw bestuur onder leiding van Roelof Fransbergen trad aan en gaf zichzelf de opdracht: museum met collectie handhaven in Maasbracht. Een intensieve lobby startte en een aantal raadsfracties kreeg een rondleiding door het museum.
Dat hielp, want in de raadsvergadering van 16 december werd een raadsbreed amendement (na schorsing en beraad van het college) aangenomen om nog eenmaal een subsidie van € 17.000,- te verstrekken. Het museumbestuur krijgt een half jaar de tijd om met een oplossing te komen.
“Die oplossing komt er, namelijk een binnenschip”, deelde een gedecideerde Roelof Fransbergen mee. Nodig: een eenmalige subsidie van € 200.000,- voor aankoop en inrichting van dan wel een borgstelling voor een kempenaar, met ondersteuning van de binnenvaartgebonden ondernemingen in Maasbracht om de kosten zo laag mogelijk te houden. Voordeel voor de gemeente: dan is geen jaarlijks subsidie meer nodig.
 
(Jo Bindels)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.