Landschap verandert gestadig

0

Een stukje boven Schipperskerk verandert het landschap rond de Maas razendsnel door de voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering door het consortium Grensmaas.

In het gebied wordt onder andere een werkhaven aangelegd voor de zand en grind-winning. De landbouwgronden zijn nu een enorme bouwplaats en er verschijnen geasfalteerde werkwegen, kranen, dumpers en trucks.. De contouren van de werkhaven zijn al zichtbaar. Om de haven op diepte te brengen wordt er ook al zand en grind afgegraven. In die haven worden uiteindelijk twee verwerkingsinstallaties afgemeerd, waar het zand en grind worden gescheiden, gewassen en gezeefd en vervolgens per schip via het Julianakanaal naar de afnemers vervoerd. Schipperskerk is deels al afgeschermd van de werkzaamheden door een geluidswal. Ook ter hoogte van Illikhoven is zo’n geluidswal neergezet. In oktober begint het heien voor de damwanden van de werkhaven. In Borgharen en Geulle is sprake van een groene metamorfose van het landschap langs de Maas. Op de twee voormalige uitvoeringslocaties van het project Grensmaas groeit en bloeit de natuur. Dorpsbewoners maken er de eerste ommetjes en recreanten van elders kijken hun ogen uit over de imposante rivierverruiming in beide dorpen.

In Itteren vordert de rivierverruiming gestaag. De zand- en grindwinning blijft de komende maanden ook grotendeels in Itteren geconcentreerd.

In Meers werkt exploitatiemaatschappij L’Ortye afwisselend aan de rivierverruiming en in de dekgrondberging. In goed overleg met Waterschap Roer en Overmaas wordt ook de kadeversteviging in het werkgebied van Consortium Grensmaas uitgevoerd. In Geulle aan de Maas zijn die werkzaamheden aan de kades al volop aan de gang.

(bron: nieuwsbrief Consortium Grensmaas, foto en film: Jac Beekers en Flying Eye)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.