Landelijk ontgasverbod in de maak

0

Er komt een landelijk ontgasverbod voor binnenvaarttankers. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat de internationale afspraken hierover midden 2020 in Nederland ingevoerd zijn.

In verschillende provincies geldt al een verbod om varend te ontgassen naar de buitenlucht: Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland. Er komt nu een taskforce waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zich samen met het bedrijfsleven gaat inzetten om de invoering van dit nationale ontgassingverbod soepel te laten verlopen. Dat heeft minister Van nieuwenhuizen maandag 28 mei afgesproken met provincies en vertegenwoordigers van verladers, de (petro)chemische industrie, opslagbedrijven en  binnenvaartondernemers.

Het ontgassen van binnenvaarttankschepen is nadelig voor de luchtkwaliteit en voor de gezondheid van omwonenden langs drukke vaarwegen. Ook de bemanning van de schepen kan deze stoffen binnenkrijgen. Het ontgassingsverbod moet in 2023 zorgen voor ongeveer 95 procent minder uitstoot van schadelijke vluchtige stoffen.

 

Gefaseerd invoeren

De invoering begint met een verbod op het ontgassen van motorbrandstoffen en benzeen in 2020, gevolgd door meer dan 10 procent benzeenhoudende vloeistoffen in 2022 en ten slotte in 2023 een verbod op de 25 meest vervoerde gevaarlijke stoffen.

Het is de bedoeling dat de dampen van de vloeibare ladingen ter hergebruik worden afgegeven bij een ontvangstinstallatie. Teruggewonnen stoffen kunnen dan gebruikt worden als grondstof, zodat een milieuvriendelijke kringloop ontstaat. Als dat niet mogelijk is, kunnen schepen terecht bij een verwerkingsinstallatie  die de dampen onschadelijk maakt.

In de taskforce werken verladers, industriepartijen, opslagbedrijven en vervoerders mee aan een efficiënte invoering van het ontgassingsverbod voor binnenvaarttankschepen.

foto: Minister Van Nieuwenhuizen ondertekende de overeenkomst samen met vertegenwoordigers van provincies, havenbedrijven, verladers en de binnenvaart. (foto IenW/Twitter)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.