Komend weekend open dagen Maritieme Academie Harlingen

0

De open dagen van de Maritieme Academie Harlingen zijn dit jaar op vrijdag 6 en zaterdag 7 februari. Het scholencomplex aan de Almenumerweg 1 is op vrijdag geopend van 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Ouders en kinderen kunnen komend weekend kennismaken met de wereld van varen en leren. Alle gebouwen (hoofdgebouw, woonomgeving en nieuwe woon- en leslocatie aan het Jaagpad) zijn geopend. Iedereen die interesse heeft in het maritieme beroepsonderwijs is welkom.

De school in Harlingen is in het noorden van Nederland de enige aanbieder van maritieme vmbo-opleidingen: basis-, kader-, gemengde leerweg en Maritieme Mavo. Daarmee is aansluiting op alle mbo-niveaus gegarandeerd. Ruim 90 procent van de leerlingen stroomt door naar de mbo-opleiding op niveau 3 en 4. De mbo-opleiding is in hetzelfde scholencomplex gevestigd.

 

Simulator

In de leslokalen en de praktijklokalen geven docenten vrijdag en zateraguitleg over hun vakgebied en de lesmethoden die zij toepassen. Op de brug- en machinekamersimulator kunnen de kinderen zelf ervaren hoe het is om met een schip te varen.

Dit jaar is er ook een binnenvaartsimulatiespel waarbij men een schip moet besturen. Verder zijn er onder andere demonstraties in de machinekamer en in het splitsen-en-knopen-lokaal en kan men een eigen binnenvaartpaspoort maken. Scholieren geven de bezoekers rondleidingen door het gehele scholencomplex.

 

De Koninklijke Marine is aanwezig op de open dagen en brengt een FRISC mee.
De Koninklijke Marine is aanwezig op de open dagen en brengt een FRISC mee.

Koninklijke Marine

De Koninklijke Marine is aanwezig met een FRISC-vaartuig. De FRISC is een reeks van nieuwe snelle vaartuigen. FRISC staat voor Fast Raiding Interception Security Craft. De FRISC’s  worden gebruikt voor counterdrugs, antipiraterij en amfibische operaties van het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. Op het voorterrein van de Maritieme Academie Harlingen presenteert de marine dit nieuwe paradepaardje.

 

Woonomgeving

De woonomgeving neemt een bijzondere plaats in bij de Maritieme Academie Harlingen. De leerlingen wonen en studeren daar vier nachten per week. Ze laten tijdens de open dagen hun kamers zien en vertellen de bezoekers over het wonen op school.

Het is ook een voorproefje voor het latere leven als bemanning op schepen in binnenvaart en zeevaart. Vanaf klas 3 is het wonen op school verplicht. Leerlingen die van ver komen, maken al eerder gebruik van de woonaccommodatie.

 

Opleidingsschip ms Máxima

De Maritieme Academie Harlingen beschikt over eigen opleidingsschepen. Het paradepaardje van de vloot is het ms Máxima. Om de theorie in de praktijk te brengen maken leerlingen regelmatig binnenlandse en buitenlandse vaartrips.

Komend weekend ligt de Máxima ter bezichtiging in het centrum van Harlingen. Bemanning en leerlingen geven rondleidingen en vertellen over het varend leren. Vanaf het schoolgebouw rijden pendelbusjes om bezoekers te halen en te brengen.

Tijdens de open dagen is er voor ouders en begeleiders een speciaal Oudercafé. Daar kan worden gepraat met de schoolleiding, leerkrachten en andere personeelseden.

 

WK Tros Werpen

Op zaterdag wordt op het schoolplein voor het vijfde achtereenvolgende jaar het WK Tros Werpen gehouden. Het zijn afvalwedstrijden waarbij deelnemers in tien minuten zo vaak mogelijk een 30 millimter-tros om een paal moeten gooien. Omstreeks 15.00 uur is de nieuwe wereldkampioen bekend.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.