- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekKetelbinkie is aanwinst voor Kop van Zuid

Ketelbinkie is aanwinst voor Kop van Zuid [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Toen wij van Rotterdam vertrokken, met de Edam, een ouwe schuit… is de welbekende beginregel van het lied over de ketelbink die op zijn eerste zeereis zó ziek wordt dat het meteen zijn laatste is. Naar dat lied is Ketelbinkie Eten & Drinken genoemd. De Rotterdamse brasserie is gevestigd op de Kop van Zuid, aan de Otto Reuchlinweg en op een steenworp van Hotel New York.

De naam is goed gekozen voor een horecazaak op zo’n historische plaats in het Rotterdamse havengebied. Temeer daar die naam ook meteen de gezelligheid uitdrukt waar Ketelbinkie Eten & Drinken voor staat: de brasserie ademt de sfeer van een bruin café. De Hollandse muziek, die precies op het juiste volume staat en zodoende zelfs voor niet-liefhebbers geenszins storend is, past daar helemaal bij. Net als de vele zwart-wit foto’s van zeelieden, schepen en havens.
Dat eigenaresse Winny van Dorp erin is geslaagd die warmte te creëren is knap, want de zaak is groot (160 plaatsen binnen en ’s zomers ook nog 250 buiten op het terras) en hoog. Maar dat hindert niks. Die hoogte bood gelegenheid tot een entresol – overigens al gerealiseerd door de vorige huurder – dat ideaal is voor de ontvangst van groepen. Winny van Dorp runt de zaak samen met bedrijfsleidster Louise Janssen.

Beproefd concept
Het restaurant is gevestigd op de begane grond van Montevideo, de hoogste woontoren van Nederland. Daar zitten nog vijf andere horecazaken. Het zou een levendig uitgaansgebied moeten zijn daar aan de Rijnhaven – even verderop zit het Nieuwe Luxor, en onlangs ging bioscoop Lantaren/Venster op de pier open – maar tot nu toe valt het animo tegen. Misschien doordat de restaurants aan de kadekant uit de loop en uit het zicht zitten.
Mogelijk verandert dat zodra de wandel-/fietsbrug over de Rijnhaven (van Katendrecht naar de Wilhelminapier) later dit jaar gereed is. Ketelbinkie, dat zijn deuren vorig jaar april opende, zit dan op de eerste rij: de brug eindigt zowat voor de hoofdingang van de brasserie.
Ketelbinkie heeft overigens niets te klagen over klandizie. Het is er – zeker op weekenddagen – behoorlijk druk. Dat is in belangrijke mate aan de sfeer te danken, maar niet uitsluitend. De gehanteerde prijzen tellen minstens even zwaar mee. Menigeen die voor het eerst bij Ketelbinkie gaat eten – of vooraf op de website de menukaart aanklikt – zal denken dat er iets niet klopt, of dat er een addertje onder het gras zit. Twintig hoofdgerechten kosten namelijk slechts € 9,95.

Winny van Dorp heeft dat concept beproefd in een strandtent in Ouddorp. Daar sloeg het aan. En ook op de Rotterdamse Kop van Zuid is het een succes. Van herrie in de pan (gesudderd rundvlees, geblust met witte wijn paprika, champignons en uien geserveerd met friet en salade) tot varkenshaasmedaillons in champignonroomsaus met friet en salade en van een pannetje Zeeuwse gekookte mosselen met friet en brood tot vers gevangen sliptong met een huisgemaakte vissaus, geserveerd met friet en salade. Altijd € 9,95.

Rechtstreekse inkoop
Als blijkt dat die prijs toch écht klopt, volgt de gedachte: ‘Dat moeten dan wel miniporties zijn, of het is niet te eten.’ Maar ook dat blijkt in geen geval waar. Op de vraag hoe Ketelbinkie de gerechten zó goedkoop kan serveren antwoordt Winny: “Door scherpe inkoop. Rechtstreeks. De sliptong kopen we bijvoorbeeld direct van de boot. Door de visafslag en de groothandel te passeren, kopen we goedkoper in. Dat voordeel geven we aan de gasten. Daar komt bij dat de producten ook nog eens verser zijn.”
“Ten tweede”, voegt ze eraan toe, “hebben we gekozen voor volume. We hebben een grote zaak; er komen veel gasten. We kopen dus groot in en dan zijn leveranciers bereid hun prijs te laten zakken.”
Op de lunchkaart staan de broodjes onder de naam ‘wereldse toppertjes’. Wie wil kan de hele wereldbol rond: van Engeland (fricandeau, tomaat, sla) via Zuid-Amerika (filet americain, augurk, uitjes, mosterd) naar Canada (tonijn, ui, sla, komkommer, tomaat, ei, mayonaise). Ook hier geldt een eenheidsprijs: €3,25 per broodje.

 

(foto’s MGR)

Voor de laatste, hardnekkige sceptici: nee, de drankjes zijn niet exorbitant duur, ter compensatie. Frisdrank kost € 1,95, koffie is er vanaf €1,80 en voor de huiswijn moet slechts € 2,95 worden afgerekend. Per glas, dat wel.
De binding met de haven komt ook tot uitdrukking in de zondagse rondvaarten die Ketelbinkie organiseert. Maximaal veertig gasten per keer worden om 14.00 uur in de brasserie ontvangen met koffie en appelgebak. Om 15.00 uur is het inschepen aan boord van het voor de deur afgemeerde partyschip Waterstad, dat in anderhalf uur onder meer langs het ss Rotterdam, onder de Erasmusbrug en door een stuk van de havens vaart. Na terugkeer wordt bij Ketelbinkie het hoofdgerecht geserveerd (keuze uit drie). Dit arrangement kost € 24,50. Een tarief dat aantrekkelijk is voor particulieren, bedrijven én verenigingen.

Ketelbinkie Eten & Drinken is zeven dagen per week geopend. Reserveren is beslist aan te bevelen; zeker in het weekend.

Otto Reuchlinweg 1162
3072 MD Rotterdam
(010) 215 22 66
www.restaurantketelbinkie.nl
[email protected]

// FCK googlemaps v1.97
document.write(‘.’);
function CreateGMap2011011161858() {
if(!GBrowserIsCompatible()) return;
var allMapTypes = [G_NORMAL_MAP, G_SATELLITE_MAP, G_HYBRID_MAP, G_PHYSICAL_MAP] ;
var map = new GMap2(document.getElementById(“gmap2011011161858”), {mapTypes:allMapTypes});
map.setCenter(new GLatLng(51.90433,4.48553), 16);
map.setMapType( allMapTypes[ 0 ] );
map.addControl(new GSmallMapControl());
map.addControl(new GMapTypeControl());
AddMarkers( map, [{lat:51.9039, lon:4.48562, text:’Ketelbinkie Eten & Drinken’}] ) ;
}

// FCK googlemapsEnd v1.97
function AddMarkers( map, aPoints )
{
for (var i=0; i

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -