- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKapitein Kok na 'operatie' verder als Kapitein Anna

Kapitein Kok na ‘operatie’ verder als Kapitein Anna

- Advertentie -

Delen

Na een grondige restauratie van drie jaar is de Kapitein Anna, voorheen bekend onder de naam Kapitein Kok, terug in de vaart. Terug in thuishaven Amsterdam ook. De Kapitein Anna is nu beschikbaar voor één- of meerdaagse tochten. Daarnaast doet het schip dienst als restaurant- en hotelschip en is het te huur als locatie voor evenementen, feesten en presentaties.

De Federatie Varend Erfgoed Nederland heeft de Kapitein Anna eind vorig jaar als varend monument ingeschreven in haar register. Het schip werd in 1911 gebouwd als stoomraderboot voor de Stoomboot Reederij op de Lek. Als raderboot No. 6 verzorgde het tot 1948 een lijndienst tussen Culemborg, Schoonhoven en Rotterdam.

[kader positie=”rechts” breed=”52″]Cijferwerk

Lengte:         57,88 meter
Breedte:       13,65 meter
Diepgang:      1,45 meter

10 twee-persoonshutten
2 één-persoonshutten

Capaciteit varend: 325 gasten
Capaciteit  afgemeerd: 500 gasten[/kader]

In 1950 werd de raderboot verkocht aan de Duitse ondernemer Karl Pister. Pister liet de stoommachine, ketel en raderen verwijderen en gebruikte het schip als varend partycentrum. In 1976 ontdekte de Hilversumse muzikant Wijnand Key het inmiddels zwaar verwaarloosde schip in de haven van Ludwigshafen. Hij bracht het schip terug naar Nederland.

Faillissement

Na een restauratie, waarbij de raderboot werd voorzien van twee hydraulisch aangedreven schepraderen, kreeg het schip de naam Kapitein Kok en een vaste ligplaats in Amsterdam. Key verzorgde van 1977 tot 1980 lijndiensten op Rotterdam, Utrecht, Gorinchem, Dordrecht en IJmuiden. Van 1980 tot 2012 werd de Kapitein Kok, eveneens vanuit Amsterdam, ingezet voor de chartervaart.

Het schip is sinds juni 2013, na het faillissement van de vorige eigenaar, in bezit van Ton Schellekens en zijn bedrijf Rederij Quo Vadis. Bij de faillissementsveiling was hij de enige inschrijver. Hij gaf het schip de naam Kapitein Anna.

 

Eerbetoon aan moeder

“Bij een nieuwe start hoort een nieuwe naam”, stelt Schellekens. “’Kapitein’ verwijst naar de vorige naam en ‘Anna’ is de naam van mijn moeder. Zij was weliswaar geen schipper maar wel degelijk een kapitein. Naast een gezin met dertien kinderen bestierde zij onze boerderij. Dat deed zij met verve, met succes en met liefde en aandacht voor iedereen.”

“Met datzelfde enthousiasme, en naar ik hoop met hetzelfde succes, wil ik de Kapitein Anna een nieuwe toekomst bieden in de Amsterdamse haven.”

 

Nieuwe start

“Zoals voor alle grotere monumenten geldt ook voor deze raderboot dat behoud niet mogelijk is zonder economisch rendabele activiteiten”, vertelt Schellekens. “Alleen vaartochten genereren tegenwoordig onvoldoende inkomsten om het kostbare onderhoud te financieren.”

De activiteiten zijn daarom uitgebreid met het verhuren van hotelkamers en het verzorgen van groepsdiners, vergaderingen en events. De salons benedendeks zijn geheel in stijl omgebouwd naar twaalf hotelkamers.

Het verzorgen van vaartochten blijft wél de hoofdactiviteit van de Kapitein Anna. De hotelkamers en stilliggende evenementen kunnen alleen op korte termijn geboekt worden. “De crew heeft een grote voorliefde voor de vaartochten. De gastwaardering van 8,9 bij Booking.com geeft aan dat de crew het hotelvak ook met liefde verzorgt. De klant is koning.”

EJBruinekool Hilversum 0622945743

NDSM-pier

De Kapitein Anna heeft een vaste ligplaats gevonden aan de kop van de NDSM-pier in Amsterdam-Noord (foto boven). Schellekens is erg blij met die ligplaats. Het vroegere NDSM-terrein is van een grote scheepswerf getransformeerd tot een culturele hotspot met een uitstekende veerverbinding  naar het Centraal Station.

De ligplaats van het schip geeft een schitterend uitzicht op de stad, de havens en langsvarende zee- en binnenschepen. Vooral na zonsondergang, als de lichten van de stad en de haven een  sprookjesachtige uitstraling hebben.

 

foto’s: E.J. Bruinekool Fotografie

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -