In 2017 moet Eefde tweede kolk hebben

0

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur & Milieu roept gedupeerden van de sluisstremming bij Eefde op om een claim in te dienen bij Rijkswaterstaat. Dat vertelde ze bij het Algemeen Overleg van de Het ministerie zal dan bekijken wat er mogelijk is voor schadevergoedingen. De afgelopen dagen zijn er drie bijeenkomsten geweest waarbij verladers, schippers en RWS hebben overlegd.

De vraag van Arie Slob (ChristenUnie) of een tweede kolk deze problemen had kunnen voorkomen, werd door de minister genuanceerd beantwoord, zowel tijdens de AO als in een schriftelijke reactie: “Deze stremming is het gevolg van onvoorziene omstandigheden. Bij een sluiscomplex met twee (parallelle) sluiskolken zijn de gevolgen voor de scheepvaart en bedrijven bij een stremming van één van de kolken vanzelfsprekend minder groot. Ook dan zal er bij stremming van één van de kolken hinder en economische schade ontstaan omdat de wachttijd zal oplopen ten opzichte van de situatie met twee functionerende kolken. Het primaire doel van de aanleg van een extra kolk is echter beperking van de wachttijd onder normale omstandigheden.”
Die tweede kolk gaat er komen, alleen de ‘voorkeursbeslissing’ over die kolk moet nog genomen worden, hoewel in het MIRT projectenboek 2012 eind 2011 als termijn is opgenomen om de knoop door te hakken. Dat gaat binnenkort gebeuren. “De start van de realisatie van de tweede sluiskolk is gepland in 2014, conform het MIRT projectenboek 2012. De oplevering van de tweede sluiskolk is voorzien in 2017.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.