IJsbokken op langsdammen in Waal

0

Rijkswaterstaat heeft ijsbokken geplaatst op de nieuwe langsdammen in de Waal bij Tiel. De betonnen constructies (17 meter lang en 70 ton zwaar) hebben als doel in strenge winters kruiende ijsplaten in tweeën te splijten.

Het plaatsen van de bokken. (foto RWS)
Het plaatsen van de bokken. (foto RWS)

Drie bokken zijn vrijdag 11 september geplaatst. Ze dienen ter bescherming van de onlangs aangelegde langsdammen in de rivier. ‘Kruiende ijsplaten kunnen door hun kracht grote schade aanbrengen aan de dammen’, vertelt Marita Cals van Rijkswaterstaat in de nieuwsbrief “Kribverlaging Waal en Langsdammen”.

De ijsbokken komen op de kop van de nieuwe langsdammen aan de Waal bij Tiel. ‘Ze splijten kruiende ijsplaten eerst in tweeën’, zegt uitvoerder Roger van Duivenbode van waterbouwcombinatie Van den Herik Boskalis. ‘Die helften schuiven daarna omhoog en breken bovenop af.’ De dammen zijn in de stroomrichting aangelegd en vervangen over 10 kilometer kribben waarmee de waterstroom werd gestuurd.

 

IJsgang

De langsdammen vroegen een nieuwe oplossing voor ijsgang. Anders zouden ijskracht en stroming ze kunnen verwoesten. ‘Winters zoals in 1963 komen niet veel voor’, zegt Cals. ‘Maar de vorige eeuw is er op de Waal toch zes maal kruiend ijs opgetreden in de periode van 1917 tot 1954. De laatste keer dat er ijs in de Nederlandse riviertakken was, was in 1963. We moeten er op voorbereid zijn.’

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.