Holland Fisheries Event: investeren in innoveren

0
(foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober vindt in De Koningshof op Urk de beurs Holland Fisheries Event plaats. De visserij- en maritieme beurs staat in het teken van investeren in innoveren, op het gebied van techniek en kennis.

De vorige editie stond gepland voor 2020, maar die kon door corona niet doorgaan. De organisatie is verheugd om nu weer exposanten en bezoekers te kunnen verwelkomen. Holland Fisheries Event is bedoeld voor de zakelijke doelgroep in de visserij- en maritieme sector en heeft een internationaal karakter. De beurs wordt voor de elfde keer georganiseerd in opdracht van Stichting Visserijdagen Urk.

Meer dan honderd binnen- en buitenlandse exposanten tonen twee dagen lang hun nieuwste producten en diensten tonen aan een breed publiek. De Koningshof is op 7 en 8 oktober ook de plek om te netwerken, relaties te verstevigen en samen te werken aan toekomstbestendige innovaties.

Maritieme hackathon

Een bijzonder evenement tijdens de elfde editie van Holland Fisheries Event is de Maritieme Hackathon. Die beleeft zijn apotheose op de beurs. Op zaterdagochtend presenteren de deelnemende studententeams namelijk hun ideeën om de visserijsector duurzamer te maken. De jury zal de oplossingen beoordelen en aan het winnende team de prijs uitreiken.

Wageningen University & Research en ROC Friese Poort organiseren deze hackathon, waarin de deelnemers in teamverband aan de slag gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor concrete casussen te bedenken. In dit geval draait het om een toekomstgerichte visserij. Tijdens de Maritieme Hackathon slaan professionals en studenten van binnen en buiten de maritieme sector hun handen ineen om kansrijke en realiseerbare oplossingen te bedenken voor een duurzame visserijsector.

De hackathon is gericht op het ontwikkelen van innovatieve en duurzame denkwijzen voor de nieuwe generaties maritieme beroepsbeoefenaars. Er zijn vijf challenges:

1) Vistechniek: hoe kan er vanaf 2030 op tong, schol en garnaal gevist worden op de Noordzee met minimaal energieverbruik, zo selectief mogelijk (nauwelijks discards) en met minimale tot geen bodemberoering?

2) Marktgericht vissen vanuit een (korte) keten: hoe realiseer je als visser met de vangst en verwerking van verantwoord voedsel uit de Noordzee in een (korte) keten een meerprijs in de markt van 
bewuste burgers en consumenten?

3) Voedselwinning op zee: hoe stimuleren we voedsel uit de Noordzee met minimale impact op het ecosysteem en maximale potentie om de natuur lokaal te versterken?

4) Data aan boord: hoe staat de visser aan het roer met goud aan slimme data als gewenste bijvangst? Worden vissers dankzij digitalisering de hoeders (blue stewards) van de zee en leveren ze met slimme metingen meerwaarde aan betere voorspelbare vangsten, minder energieverbruik, lagere (onderhouds)kosten maar ook transparantie van schip tot schap en kostbare inzichten in klimaat­verandering en visbestanden.

5) Techniek en ontwerp: op welke manier gaat de visser van de toekomst de zee op? Met wat voor type schip en hoe wordt de vis gevangen, geconserveerd, verwerkt en getransporteerd?

Openingstijden

Holland Fisheries Event 2022 vindt plaats in De Koningshof (adres: Staartweg 20, 8321 NB Urk).
De beurs is geopend op:
vrijdag 7 oktober van 11.00 uur tot 21.00 uur
zaterdag 8 oktober van 09.00 uur tot 15.00 uur

Bestel gratis tickets op www.holland-fisheries.nl.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.