Gorinchem blokkeert extra ligplaatsen in Vluchthaven

0

De plannen van Rijkswaterstaat om extra ligplaatsen te realiseren in de Vluchthaven van Gorinchem houdt de gemoederen flink bezig. Dinsdag 4 februari stond het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad.

Er zijn te weinig overnachtingsplaatsen op de Merwede. Rijkswaterstaat wil het aantal ligplaatsen uitbreiden van zeven naar elf. Dat viel in Gorinchem helemaal verkeerd.

Ligplaatsen Gorcum
(foto Rijkswaterstaat)

Voorafgaand had Gorcum Actief gedurende een lange periode ter plekke bestudeerd of en hoe de binnenvaart gebruik maakt van de huidige ligplaatsen. De lokale partij was tot de conclusie gekomen dat geen extra voorzieningen gewenst zijn – met name de ‘gevaarlijke’ kegelschepen zouden voortaan geweerd moeten worden. Ook zouden schippers misbruik maken van de mogelijkheid om gratis af te meren. en dat de schepen regelmatig liggen op plekken waar dat niet mag en dat ze er te lang liggen.

Watersportvereniging De Merwede ziet de binnenvaart ook liever verdwijnen. 600 handtekeningen moesten het protest ondersteunen. Volgens de watersporters is het onveilig als de recreatievaart tussen de beroepsschepen door moeten varen. Vooral de zeilwedstrijden voor kinderen zouden daar last van kunnen krijgen.

 

Belang van binnenvaart

De Merwede maakte tijdens de raadsvergadering gebruik van het inspreekrecht. Ook de binnenvaart was vertegenwoordigd: Leny van Toorenburg namens BLN-Schuttevaer, Diana Hulzebos namens Vibia en Sunniva Fluitsma namens de ASV.

De laatste benadrukte het belang van de binnenvaart voor milieu, bereikbaarheid en economie. Dat lijkt algemeen erkend te worden in Europa, ‘maar Gorinchem reageert eigenlijk zoals we overal in Nederland tegenkomen: we zien het belang van de binnenvaart, maar hier even geen uitbreiding van ligplaatsen. Ooit was de binnenvaart in het hart en hoofd van de mensen in Nederland, nu lijkt het wel of men het bestaansrecht van binnenvaartschepen in twijfel trekt.’

 

Tekort

Bij vervoer over water horen voorzieningen – helemaal omdat schepen meer zijn dan een productiemiddel; het zijn plekken waar op gewoond wordt, aldus Fluitsma. Ze stelde dat er een schrijnend tekort is aan goede ligplaatsen; dus zouden er op diverse plekken uitbreidingen van ligplaatsen moeten komen.

De ASV-voorzitter probeerde verder beweringen te ontzenuwen als ‘ze willen gewoon geen havengeld betalen’, of ‘de ligplaats van die kegelschepen levert voor bewoners een onveilige situatie op’.

 

Niet voor mijn deur

Achteraf noemt Fluitsma de toon van de politici tegenover de binnenvaart ‘sympathiek’, maar de inhoud ‘weinig positief’. ‘Het lijkt wel of schippers al blij mogen zijn met de “nuloptie”, zoals de raadsleden het noemen (geen uitbreiding van ligplaatsen maar ook geen inkrimping), want we hoeven van hen niet te verdwijnen.’

Maar voor extra ligplaatsen is geen enkele Gorcumse politieke partij te poren. ‘Dus is de conclusie: waardevol vindt men de binnenvaart wel, maar “niet voor mijn deur”.’

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.