Wie van of naar de Maasvlakte rijdt, passeert op vrij korte afstand bij de afslag Oostvoorne een mooi uitzicht op het Brielse Meer, met op de oever een opmerkelijk gebouw waarvan de dakrand een enorme gele V vormt. Dat is Maritiem Restaurant Amuse, midden tussen het groen, het water en honderden bootjes.
Aan tafel met de gasten. Netwerken aan de plas. Links Hans Zoetemelk. Denise Zoetemelk toont de wijn uit de koeler. Naast haar zit Anita den Haan. (foto’s MGR)
Hans Zoetemelk en Anita den Haan exploiteren Maritiem Restaurant Amuse in Oostvoorne. Het ‘maritieme’ ligt vooral besloten in de locatie, te midden van de jachten van Jachthaven Geijsman, tevens de eigenaar van het gebouw, aan het Brielse Meer.
De afgelopen drie jaar hebben Hans en Anita veel geïnvesteerd in het restaurant, voornamelijk om het volledig up-to-date te maken voor alle hedendaagse eisen die aan restaurants worden gesteld, en om het enigszins uit te breiden. Niet altijd even gemakkelijk, want het gebouw staat gedeeltelijk vlak boven het water en wat er onder het restaurant technisch moest worden verbouwd, moest worden gedaan door een duiker. Hans Zoetemelk: “En wel ’s winters. Die arme man moest telkens uit het water om een beetje op temperatuur te komen.”
Vis
Een ander ‘maritiem aspect’ is de voorkeur van de kok om visgerechten te maken. “We zijn geen visrestaurant”, vertelt meester-kok Wernher Fortuin, “en ik maak ook graag vlees klaar, maar ik vind het wel het leukst om iets met vis, kreeft, oesters, mosselen of krab klaar te maken. Mijn specialiteit? De Proeverij van Amuses (een voorgerecht van negen verschillende amuses – red.) en de manier waarop ik de Provençaalse mosselen bereid. Ik roerbak ze in de schelp. De schelpen komen uit Normandië. Alles vers – als ik iets uit blik moet maken, ga ik weg.”
Dat geeft meteen aan voor welke insteek de crew van dit restaurant heeft gekozen. Een zekere klasse straalt het wel uit. Als je binnenkomt, valt meteen op dat al een groot aantal tafels gedekt is met prachtige wijnglazen, linnen servetten en de mensen in de bediening zijn keurig gekleed.
Niet elitair
“De enige reden dat we niet willen gaan voor een Michelinster, is dat we niet elitair over willen komen”, vertelt Hans Zoetemelk zonder een spoor van ironie. Hij meent het. “We hebben gekozen voor het betere segment. Niet dat we een drempel voor wie dan ook op willen werpen. Iedereen is hier welkom. Ook de schipper die zijn jacht aan het opknappen is.”
Maar er zijn regels. Anita den Haan: “Er zijn altijd mensen die van hun boot komen en in zwemkleren hier gaan zitten. Die verzoeken we netjes even een t-shirt aan te trekken. Als ze dan liever ergens anders heen gaan, dan moeten ze dat maar doen.”
Niet dat mensen ergens anders heen gaan. De meesten weten intussen wel van de ‘dresscode’ bij Amuse.
Aannemerij
Hans Zoetemelk en Anita den Haan zijn al twintig jaar samen. Niet alleen privé, ook zakelijk. Hans: “Het is misschien wat cliché, maar Anita zat op kantoor van de aannemerij waar ik werkte.” Later begonnen ze samen een aannemerij onder Anita’s naam: A. den Haan contractors. Dat is hun core business.
Den Haan is ook geen onbekende naam in de binnenvaart. Anita is een schippersdochter. Tot ze zes jaar oud was voer ze met haar ouders op het ms Maximilian. “Mijn moeder was echter niet uit de vaart en zag het echt niet zitten haar kinderen op zondagavond naar het internaat te brengen, dus ik ben aan de wal opgegroeid. Mijn vader werkte bij de Havendienst in Rotterdam. Hij is met de VUT en gaat dit jaar met pensioen.”
Gastheer Ab Marijn tapt uit de porseleinen tap.
Hans en Anita zijn heel sociale mensen. Ze zijn ook daardoor drie jaar geleden in het restaurantleven gerold. “We hebben zelf een motorboot – ja, ik heb een vaarbewijs, niet vanwege de lengte van twaalf meter van de boot, maar vanwege de snelheid boven de 20 kilometer per uur – en we kwamen hier vaak in de jachthaven. We zagen dat dit leeg stond. We hebben toen erin geïnvesteerd om er weer een goed restaurant van te maken om twee mensen die aan de grond zaten, te helpen weer iets op te bouwen. We hebben het echter al spoedig van ze over moeten nemen want ze maakten er een rommeltje van. Toen hebben we zelf mensen in dienst genomen om er toch iets van te maken.” Onder de mensen die werden ingeschakeld, zijn Hans’ dochter Denise Zoetemelk en Ab Marijn voor de bediening en gastheer Aart van der Meijde. Sinds een jaar is de keuken het domein van chef-kok Wernher Fortuin.
Borreluurtje
Het ‘sociale’ wordt ook geïllustreerd door de netwerkfunctie die Hans Zoetemelk maar meteen aan het restaurant heeft meegegeven. Elk vrijdagmiddag nodigt hij voor het borreluurtje mensen uit zijn eigen netwerk uit om met elkaar kennis te maken, samen iets te drinken. “Vanmiddag een makelaar, een projectontwikkelaar en nog wat mensen die elkaar zo kunnen leren kennen.”
De kameraadschappelijke manier waarop hij hen verwelkomt, verraadt een sterk netwerker. “Het gaat ook heel goed met ons bedrijf”, vertelt hij met een brede glimlach. En zo ook met het restaurant. “Tja, van de crisis merken we niet veel. We hebben dit jaar tweemaal zoveel klanten als vorig jaar.”
Chef-kok Wernher Fortuin snijdt de Ossenhaas aan.
Maritiem Restaurant Amuse is van dinsdag tot en met zondag open vanaf 11.00 uur. De keuken is open van 12.00 tot 21.00 uur. Anita den Haan: “Het restaurant gaat pas dicht als de laatste klanten weggaan.”