- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Ecorace Challenge keert terug”

“Ecorace Challenge keert terug”

- Advertentie -

Delen

Na vier edities sinds 2013 was er dit jaar geen Ecorace Challenge in Vlaanderen. Minister Ben Weyts vindt deze jaarlijkse studentenwedstrijd voor innovatie in de binnenvaartsector echter belangrijk en wil dat die weer wordt gehouden. De Vlaamse Waterweg heeft een werkgroep in het leven geroepen om de toekomst van de Ecorace Challenge uitzetten.

Dat antwoordde Ben Weyts op vragen van de Vlaamse volksvertegenwoordiger Bert Maertens, die net als hij lid is van de N-VA. In 2017 vond de vierde editie van de Ecorace Challenge plaats, op het Kanaal Leuven-Dijle. Negen studententeams met leden uit de hele wereld gingen toen de uitdaging aan om een innovatief en duurzaam vaartuig met alternatieve aandrijving te ontwikkelen.

 

Groeiend deelnemersveld

“Bij de eerste editie, in 2014, namen drie teams deel. Het groeiende deelnemersveld wijst erop dat de Ecorace Challenge goed onthaald werd in de academische wereld. Ook de bedrijfswereld was betrokken bij de wedstrijd: als sponsors, als leden van de jury enzovoort. Voor de waterwegbeheerders bood de wedstrijd de ideale gelegenheid om innovaties te stimuleren, en om deze innovaties te testen”, aldus Bert Maertens.

In 2018 werd de Ecorace Challenge echter niet georganiseerd. In de werkgroep van De Vlaamse Waterweg zijn ook bedrijven vertegenwoordigd. Daarnaast is een externe transportexpert er lid van.  Ook de academische sector zal worden geconsulteerd. De KU Leuven en de U-Antwerpen hebben al hun medewerking toegezegd. Men is nog op zoek naar een geschikte vertegenwoordiger vanuit de binnenvaartsector.

 

Innovatie

Bert Maertens is blij dat het evenement een nieuwe kans krijgt. “Ik ben samen met minister Weyts en met De Vlaamse Waterweg overtuigd van het concept van de Ecorace Challenge. Een vernieuwde vorm moet zorgen voor een nieuw elan, zodat de innovatieve technieken meer aansluiten bij en betere ingang vinden in de binnenvaartsector. Daarnaast moet dit evenement een breder publiek kunnen bereiken om het belang van innovatie en van de binnenvaart bekend te maken.”

foto: De Vlaamse Waterweg

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -