Vorige week werd bekend dat de Duitse regering alsnog van plan is tol te gaan heffen op rivieren. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) is faliekant tegen en heeft met spoed vragen gesteld aan de Europese Ministerraad over die plannen.
Peter van Dalen.
Van Dalen: ‘De Duitse Bondsregering overweegt serieus tol te gaan heffen op de Duitse binnenwateren zoals de Rijn. Het moet voor Nederland topprioriteit zijn dit tegen te houden. De Rijn is de belangrijkste vaarweg van en naar Rotterdam: tolheffing op die vaarweg zou niet alleen de binnenvaart maar met name Rotterdam vol treffen.’
De Nederlandse politicus voegt eraan toe: ‘Bovendien kan zo’n heffing naar mijn mening helemaal niet: de zogenaamde Herziene Rijnvaart-Akte, een internationaal verdrag uit 1868, verbiedt dit.’
Alle hens aan dek
De Duitse Bondsregering studeert al enkele jaren om de binnenvaart (meer) te laten betalen voor vaarwegen. Vorige week kreeg de fractie van de Groenen in de Bondsdag te horen dat de plannen serieus zijn.
Van Dalen: ‘Alle hens aan dek dus om deze ontwikkeling te keren. Voor de binnenvaart kan zo’n heffing desastreus uitpakken. De marges in die sector zijn dun en zo’n heffing zou het einde kunnen betekenen voor meerdere ondernemingen. Daarom met spoed mijn vragen aan de Europese ministers en het nieuwe Letse voorzitterschap.’
Van Dalen heeft de volgende vragen gesteld aan de Raad van Ministers:
1. Heeft de Raad kennis genomen van antwoorden van de Duitse Bondsregering op vragen van de fractie van de Groenen, dat de regering overweegt, tol te gaan heffen voor gebruikers van de Duitse binnenwateren?
2. Is de Raad met mij van mening dat, enerzijds vanwege internationaal rechtelijke verplichtingen, anderzijds vanwege het risico dat zo een eenzijdig genomen maatregel het vervoer over de binnenwateren kan ontwrichten, een tolheffing niet mag en niet dient te worden opgelegd?
3. Welke stappen zal de Raad dan wel het Letse voorzitterschap nemen om de Duitse Bondsregering van de onder 2. aangegeven opvatting te doordringen?