Code Oranje: storm plus springtij

0

Het KNMI verwacht voor vandaag een hevige noordwesterstorm en heeft voor de kustprovincies Code Oranje gegeven. Rijkswaterstaat sluit diverse waterkeringen en sluizen omdat het ook springtij is.

Vanaf halverwege de ochtend komen in de kustgebieden zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voor, meldt het KNMI. In de middag gebeurt dit ook elders in het land. In het westen en noorden van het land komen dan zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer voor, in het Waddengebied tot 130 kilometer. Pas vanavond en vannacht nemen de windstoten in het binnenland af.

Waterkeringen dicht
Rijkswaterstaat is extra alert omdat de storm samenvalt met springtij. Dit kan voor hoge waterstanden langs de kust zorgen. Rijkswaterstaat sluit de Oosterscheldekering en de Algerakering. Ook worden enkele sluizen gesloten, waaronder die in IJmuiden. Het scheepvaartverkeer kan gedurende de sluiting hinder ondervinden door langere wachttijden.
De hoogste waterstanden langs de kust en in het IJsselmeergebied worden in de avond en nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 december verwacht. De hoogste waterstanden worden verwacht in het zuidwesten en het uiterste noordoosten. Zo wordt bij Vlissingen een waterstand verwacht van 3,80 meter boven NAP. Een dergelijke stand komt gemiddeld eens per tien jaar voor. Ook zullen onder andere Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helder, het Waddengebied en Delfzijl met hoge waterstanden te maken krijgen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.