- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBinnenvaart blijft achter bij wegvervoer

Binnenvaart blijft achter bij wegvervoer

- Advertentie -

Delen

2016 was een gemengd jaar voor de transportsector. De omzet daalde met gemiddeld 0,3 procent, bericht ABN AMRO. Maar dat cijfer geeft geen goed beeld van de sector, lichten de economen van de bank toe in de jongste sectorprognose. Het wegvervoer zit duidelijk in de plus: de omzet steeg vorig jaar met 2,8 procent. Die van de binnenvaart daalde juist: met 5,9 procent.

De ontwikkelingen in de binnenvaart zijn echter tweeledig. “Als we naar de omzet kijken, dan gaat het nog niet goed”, aldus ABN AMRO. “Maar de vervoerde volumes vertellen een ander verhaal, die namen toe met 3,2%. De omzetdaling is deels vertekend doordat 2015 een goed jaar was voor de binnenvaart vanwege laagwater waardoor hogere tarieven gevraagd konden worden vanwege de beperkte capaciteit. In 2016 kon de binnenvaart niet meer hiervan profiteren.”

In 2016 werden meer containers en natte bulk over water vervoerd. Droge bulk nam daarentegen af.

 

Lichte groei in 2017 en 2018

“Wij verwachten in 2017 en 2018 een lichte groei van het binnenvaartvolume. Het vervoer van natte bulk zal naar verwachting de komende jaren stijgen doordat de chemische industrie groei laat zien.” Het vervoer van olie kan eerst nog enigszins afnemen. Het is namelijk mogelijk dat olie eerst opgeslagen wordt in afwachting van hogere prijzen.

“De droge bulk kan weer wat herstel laten zien doordat er meer zand en grind vervoerd zal worden door toename van nieuwbouw en aanleg van nieuwe infrastructuur. Ook kan naar verwachting het vervoer van steenkolen de komende jaren op peil blijven. Op de lange termijn verwachten we wel een daling.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -