- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAntwerpen opent derde servicekade voor binnenvaart

Antwerpen opent derde servicekade voor binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Binnenschippers kunnen in de Antwerpse haven sinds kort terecht aan een nieuwe servicekade. De kade in Kallo, die donderdag 23 november officieel werd ingehuldigd, beschikt over een afvalpark, een drinkwaterpunt en een autoafzetplaats.

De servicekade in Kallo is het derde dienstenpunt voor de binnenvaart in de Antwerpse haven. Eerder openden al servicekades in Lillo (2013) en aan kaai 75 (2011).

“Investeren in diensten voor de binnenvaart betekent investeren in een duurzame toekomst voor onze haven”, zei havenschepen Marc Van Peel bij de opening. “Vandaag wordt 38 procent van de containers per binnenschip vervoerd. Dat percentage moet de komende jaren omhoog. Investeringen in de nodige infrastructuur voor de binnenvaart zijn een belangrijk onderdeel van die ambitie”, aldus Van Peel.

 

Havenschepen Marc Van Peel (midden) verrichtte de opening samen met Tom Van Autgaerden van Havenbedrijf Antwerpen (links) en Alain Devos van Kennis Centrum Binnenvaart Vlaanderen. (foto Havenbedrijf Antwerpen)

Afval scheiden

In totaal investeerde het Havenbedrijf Antwerpen 2,4 miljoen euro in de nieuwe servicekade. Het park aan kaai 1550 vervangt de oude servicekade aan 1103. Door de verhuizing naar de nieuwe locatie worden er extra wachtplaatsen voor blauwe kegelschepen gecreëerd.

De nieuwe kade is uitgerust met een duurzaam gebouw dat onder meer voorzien is van een warmtepomp en een groen dak. Het afvalpunt is uitgebreid om afval beter te kunnen scheiden, zodat een groter aandeel hergebruikt kan worden.

 

Nieuwe wachtplaatsen

Het toegenomen vervoer over water maakt nieuwe wachtplaatsen voor schepen nodig. “De binnenvaart is een belangrijke partner in de groei van onze haven. Daarom maken we de komende jaren middelen vrij om hen van de nodige faciliteiten te voorzien”, aldus Van Peel.

Er komen nieuwe ligplaatsen ter hoogte van het Reigersbos, de Noordlandbrug en de Ketelplaat. De bestaande wachtplaatsen aan de Groenendijk zijn al gerenoveerd. Er zijn onder meer drie nieuwe loopbruggen geplaatst tussen de dukdalven en de oever van het Marshalldok.

Aan het Reigersbos wordt in het tweede kwartaal van 2018 gestart met de aanleg van achttien ligplaatsen voor de binnenvaart. De investering door het Havenbedrijf wordt geraamd op 1,9 miljoen euro.

Ter hoogte van de Ketelplaat (bij het Boudewijn- en Van Cauwelaert-sluizencomplex) realiseert de Vlaamse overheid volgend jaar nieuwe wachtplaatsen. Ter hoogte van de Noordlandbrug creëert de Vlaamse Waterweg in de toekomst een wachtdok waar ook kegelschepen kunnen aanmeren. De totale geraamde kosten van dit dok, 16 miljoen euro, nemen het Havenbedrijf en Vlaamse Waterweg samen voor hun rekening.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -